Paga mujore për të gjithë robotët që do të punojnë!

23

“Duhet të mendojmë për të ardhura universale, për shkak se ka kaq shumë të papunë dhe duhet të sigurohemi se ata bëjnë jetë të mirë”. Kështu ka deklaruar deputetja e Parlamentit Evropian nga Luksemburgu, Mady Delvaux-Stehres. Ajo ka propozuar që Bashkimi Evropian të fillojë përpilimin e një sistemi që do të siguronte paga mujore për të gjithë banorët e shteteve të BE-së, kjo pasi robotët dhe teknologjitë e reja po i automatizojnë punët, duke shuar kështu miliona vende pune që deri më tani janë kryer nga forca punëtore njerëzore. Ky propozim, i cili do të dalë për shqyrtim para PE-së në shkurt, ka kaluar me 17 vota pro. “Ne duhet të identifikojmë vendet ku robotët do të zhdukin vendet e punës dhe të gjithë njerëzve tu japim të ardhura të rregullta mujore”, thotë eurodeputetja. Sistemi social në botën moderne po kërcënohet nga zhvillimi i hovshëm teknologjik, që e ka bërë më të lehtë prodhimin, por në proces ka zhdukur miliona vende pune.