Ngrohja globale ka arritur në pikë pa kthim

Ngrohja globale ka arritur një pikë prej nga nuk ka më kthim prapa, sipas shkencëtarëve që kanë zhvilluar një studim të jashtëzakonshëm për çështjen. Ndikimi i plotë i ngrohjes globale është nënvlerësuar për shkak se shkencëtarët nuk kanë llogaritur një burim të madh të emetimit të dioksidit të karbonit në atmosferë. Raporti i Dr. Thomas Crowther ka ardhur në përfundim që dioksidi i karbonit i emetuar nga toka është shkaktar për përshpejtimin e ngrohjes globale. Këto gjetje, të cilat mes tjerash thonë se temperatura globale do të rritet për 1 gradë celsius deri më 2050, tashmë po konsultohet nga Kombet e Bashkuara. Dr. Crowther, duke folur për gazetën britanike The Independent, i quajti deklaratat e presidentit të ri amerikan Donald Trump si ‘katastrofale për njerëzimin’. “Është e drejtë të thuhet se tashmë kemi tejkaluar pikën e kthimit të ngrohjes globale dhe nuk mund t’i kthejmë krejtësisht mbrapsht efektet, por ende mund të ndikojmë sadopak në përmirësimin e situatës”, thotë eksperti i biodiversitetit. “Ndryshimet klimatike janë në masë të konsiderueshme më të shpejta se që kemi menduar të jenë”. Raporti në fjalë u përpilua duke mbledhur të dhëna nga 49 eksperimente të fushës në 20 vitet e fundit në Amerikën Jugore, Evropë dhe Azi. Gjetja kryesore ishte se pjesa më e madhe e karbonit është në tokë, prej nga edhe ngrohet atmosfera. Dr. Crowther, një doktorant 30 vjeçar i universitetit të Cardiffit, thotë se ndryshimet klimetike do të çojnë në migrim të popullsisë nga e gjithë bota si dhe armiqësi mes popujve