Nga se varet era e gjakut që karakterizon gjithësecilin prej nesh?

32

Nga hekuri i bllokuar në molekulën e hemoglobinës, proteina e pranishme në qelizat e kuqe të gjakut që transportojnë oksigjenin dhe e shpie tek indet dhe qelizat, sipas nevojave të tyre. Studimet e kryera në Universitetin e Leipzigut (Gjermani), në bashkëpunim me Universitetin Politeknik të Virxhinias, kanë treguar në fakt se, në kontakt me ajrin, hekuri shkakton një reaksion kimik. Kjo bën që të rriten në aldehidet, ketonet, organo fosfinet dhe substancat e tjera, që i japin një erë të veçantë të gjakut, gjë e cilakontribuon për të krijuar atë që karakterizon secilin prej nesh. Një erë kjo, e cila ndryshon nga personi në person, dhe e cila është gjithashtu e influencuar nga djersa, gjendja e shëndetit dhe stili i jetesës.

Comments are closed.