30 fakte mbi Zelandën e Re!

 1. Zelanda e Re ka sipërfaqen prej 268,021 km2, dhe një popullsi prej mbi 4,570,038 banorë.
 2. Zelanda e Re ka dendësi prej 16.8/km2
 3. Zelanda e Re ka të ardhura prej rreth $30,493 për kokë banori në vit.
 4. Zelanda e Re është e vendosur në jug-perëndimore Oqeanin Paqësor dhe përmban dy ishuj kryesore, Ishullin e Veriut dhe Ishullin e Jugut, si dhe ato të tjera më të vogla.
 5. Ishuj të tjera më të vogla përfshijnë Stewart Island, Waiheke Island, Chatham Island, edhe pse shumë janë të pabanuara.
 6. Kryeqyteti i Zelandës së Re është Wellington ndërsa qyteti më i madh është Auckland. Qytetet e tjera kryesore përfshijnë Christchurch, Hamilton dhe Dunedin.
 7. Për shkak të izolimit të saj, Zelanda e Re ka zhvilluar kafshë unike dhe jetën bimore.
 8. Filmi “Lord of the Ring” është filmuar në Zelandë të Re.
 9. Produktet e qumështit janë eksportet më të larta fitimi për të Zelandës së Re.
 10. Zelanda e Re ka më shumë dele sesa banorë
 11. Emri më i gjatë vend në botë është: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu, një kodër në Hawkes Bay.
 12. Asnjë pjesë e vendit nuk është më shumë se 128 km larg nga deti.
 13. Wellington është qyteti më jugor i kapitalit në botë.
 14. Vetëm 5% e popullimit në Zelandë të Re janë njerëz – pjesa tjetër janë kafshë.
 15. Zelanda e Re është kombi ndër më pak të korruptuar në botë.
 16. Blue Lake (Liqeni i Kaltër), në Nelson Lakes National Park, ka ujë më të kthjellët në botë.
 17. Zelanda e Re është shtëpi për më shumë lloje të pinguinëve se çdo vend tjetër.
 18. Në 1893, Zelanda e Re u bë vendi i parë për të dhënë grave të drejtën për të votuar.
 19. Në 2013, Zelanda e Re ka legalizuar martesat e të njëjtit seks.
 20. Liqeni Taupo u formua nga një shpërthim supervolkanik 26.000 vjet më parë. Pluhuri nga shpërthimi do të mund të shihej deri në Kinë..
 21. Rreth 5% e popullsisë në Zelandë të Re janë Maori, janë njerëzit indigjene polinezian të Zelandës së Re.
 22. Zelanda e Re është e ngjashme në madhësi më Britani të Madhe, por ka një popullsi prej rreth 4.5 milionë (krahasuar deri në 63 milion në Britani të Madhe).
 23. Rreth një e treta e vendit është e mbrojtur park kombëtar.
 24. Në 1996, një burrë hynë në një radio stacion në Wanganui dhe mori peng menaxherin, duke kërkuar që ata të luajnë këngën Muppet “Kyçje Rainbow”.
 25. Zelanda e Re është i vetmi vend në botë ku të gjitha pozicionet më të larta janë mbajtur në të njëjtën kohë nga gratë: Në 2006, Mbretëresha, Guvernatori i Përgjithshëm, PM, Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve dhe Shefi i Drejtësisë ishin të gjithë gratë.
 26. Nuk ka stacionet e energjisë bërthamore në Zelandën e Re.
 27. Tre të katërtat e banorëve të Zelandës së Re që jetojnë jashtë shtetit – janë në Australi.
 28. 94% e të gjithë të burgosurve në Zelandë të Re, janë meshkuj.
 29. Zelanda e Re prodhon 100 kg gjalpë dhe 65 kg djathë çdo vit për person… Sipas statistikave llogaritet se Zelanda e Re ka mbi 60 milion dele!
 30. Ka më shumë makina shitëse në Japoni se ka njerëz në Zelandën e Re.