Zv.kryeministri Osmani: Mosmiratimi i ligjit të Prokurorisë jep alibi tek BE

Shkup, 17 janar – Zëvendëskryeministri për Integrime Europiane Bujar Osmani, në një intervistë për “360 gradë”, komentoi deklaratën e Komisionerit të BE për nevojën për të miratuar ligjin për prokurorinë  publike.

“Ne nuk kemi ndonjë kërkesë zyrtare pas rekomandimit dhe vendimit të qartë të KE, por duke pasur parasysh që sundimi i ligjit është një pikë referimi e vazhdueshme për përparimin në rrugën evropiane, ne mund ta interpretojmë atë në atë mënyrë. Megjithëse nuk bardhë e zi e shkruar, por sepse është aq e rrënjosur në perceptimin e Shteteve Anëtare sa është e rëndësishme, në një farë mënyre bëhet shumë e rëndësishme për të lehtësuar rrugën për ne për të filluar negociatat këtë pranverë”, thotë Osmani.

Nëse ligji nuk miratohet derisa të shpërndahet parlamenti, cilat janë shanset?

“Ne do të rrezikonim t’i jepnim alibi shteteve anëtare që janë aq skeptik ndaj procesit dhe thjesht miratimi i ligjit do të mbyllte të gjitha mundësitë që procesi të mos mbyllet”, thotë Osmani.

Osmani thotë se Franca dhe Hollanda kërkojnë miratimin e ligjit, edhe pse çështjet dhe prokurorët nga PSP janë transferuar në PPTH.

Sidoqoftë, nevoja për të gjetur një konsensus për çështjen e korrupsionit të nivelit të lartë është shumë e rëndësishme në perceptimin e Shteteve Anëtare. Meqenëse këtu nuk ka vetëm substanca, ekziston edhe simbolika që kemi arritur një konsensus, me një ligj të dy të tretave, se korrupsioni i nivelit të lartë do të jetë shënjestra e periudhës së ardhëshme. Perceptimi është shumë i rëndësishëm në politikë dhe vendimmarrje “, thotë Osmani.(koha.mk)