Zhgënjehen blerësit, por edhe shitësit

3

Sipas fermerëve, situata me prodhimet bujqësore është gjithashtu e keqe për shkak të zonave të reduktuara të mbjellura, importi i kulturave të caktuara dhe largimi i të rinjve nga shteti, që reflektohet në sasinë e prodhimit

Qefsere ABDYLI

Shkup, 13 maj – Tregjet e gjelbra në të gjithë vendin kanë produkte gjithnjë e më të shtrenjta dhe më pak blerës, ndërkohë që disa nga tregjet janë pothuajse bosh. Një kilogram patate kushton nga 50 deri 70 denarë, po ashtu dhe kastravecat me po të njëjtin çmim, domatet arrijnë një çmim deri në 160 denarë, shkruan gazeta KOHA. Marulat, janë rreth 30 denarë, një kilogram qepë 70 denarë. Personat në fjalë thonë se faji për këto çmime të larta është rënia e blerësve, të cilët me blerjen e produkteve të tepërta dhe drejtimin e prodhimit të varieteteve të kërkuara dhe standardet evropiane, kanë evoluar në monopol të organizuar, të cilat sistematikisht terrorizuan fermerët me çmime të ulëta të blerjes dhe në të gjitha mënyrat penguan ardhjen e blerësve konkurrues, dhe pastaj shiten produktet e blera me çmime të larta.

“Përballja me rritjen e çmimeve të prodhimeve bujqësore është një proces që po ndodh në mënyrë të pazgjidhshme. Ajo është shkaktuar nga një ulje në çmimet e shitjes me shumicë. Problemi është dhe rritja e burokracisë dhe aparatit administrativ, e cila disa herë është rritur për tridhjetë vitet e fundit, si dhe për mirëmbajtjen e nevojshme të fondeve financiare të mbledhura nga taksat, licencat, lejet, certifikatat, akcizat… Ajo rëndon produktin ndërsa udhëton që konsumatori të arrijë qëllimin përfundimtar”, shpjegon Ljupçe Stankovski, drejtor i shoqatës së fermerëve “Agrofalanga”. Derisa në njërën anë ka konsumatorë të pakënaqur dhe financiarisht të pafuqishëm, nga ana tjetër, siç thotë ai, janë të zhgënjyer fermerët, të cilët me çmime kaq të ulëta të blerjes mund të dështojnë.

Siç thotë ai, fermerët janë të gatshëm të ofrojnë produktet e tyre në tregjet e gjelbra për një çmim më të lartë se blerja, por për fat të keq ata gradualisht dalin jashtë. “Çmimi i spinaqit për blerjen me shumicë në Veles është 8 denarë. Spinaqi kushton rreth 7 euro. Qershitë tona të Ohrit, blihen nga 80 denarë deri në 120 denarë, në perëndim shiten nga 15 deri në 30 euro. Mendoj se ngadalë por me siguri po shkojmë drejt një mospërputhjeje të tillë midis blerjes dhe çmimit të shitjes më pakicë, sepse ne po lëvizim sipas shembullit të BE-së”, theksoi Stankovski.

Sipas fermerëve, situata me prodhimet bujqësore është gjithashtu e keqe për shkak të zonave të reduktuara të mbjellura, importi i kulturave të caktuara dhe largimi i të rinjve nga shteti, që reflektohet në sasinë e prodhimit. Për të marrë nga fusha tek konsumatori përfundimtarë, produktet e kopshtit rishiten disa herë. Piperi i famshëm për ajvar në Strumicë blihet nga 15 deri në 20 denarë për kilogramë, në varësi të cilësisë, por në tregjet me pakicë një kilogram i të njëjtit piper kushton më shumë. Fermerët thonë se çmimet e të gjitha produkteve bujqësore po rriten në zinxhirin e rishitjes dhe fitimet po grumbullohen nga shitës, në dëm të prodhuesve dhe konsumatorëve përfundimtarë. “Dallimi në çmim është me të vërtetë i madh, këtu produkti ndoshta kalon disa duar deri në arritjen e atij që ka nevojë për të, dhe ky është konsumatori, prandaj ai arrin çmime kaq të mëdha”, thotë Risto Velkov, drejtor i Federatës së Sindikatave të Fermerëve. (koha.mk)

Comments are closed.