Zelanda do ta ndalojë duhanin brenda 2025

22

Zelanda e Re ka njoftuar një sërë propozimesh që synojnë të anulojnë ligjin për pirjen e duhanit për gjeneratën e ardhshme dhe ta çojnë vendin më afër qëllimit të tij për të qenë pa duhan deri në vitin 2025. Planet përfshijnë rritjen graduale të moshës ligjore të pirjes së duhanit, e cila mund të shtrihet në një ndalim të shitjes së cigareve dhe produkteve të duhanit tek kushdo që ka lindur pas vitit 2004, duke e bërë pirjen e duhanit në mënyrë efektive të paligjshme për atë brez.

Gjithashtu në shqyrtim ishte një ulje e ndjeshme e nivelit të nikotinës së lejuar në produktet e duhanit, ndalimi i filtrave, caktimi i një çmimi minimal për duhanin dhe kufizimi i vendeve ku duhani dhe cigarja mund të shiten.

“Ne kemi nevojë për një qasje të re”, tha të shtunën ministri i Asociuar i Shëndetësisë, Dr.Ayesha Verrall, duke njoftuar ndryshimet. “Rreth 4500 banorë të Zelandës së Re vdesin çdo vit nga duhani, dhe ne duhet të bëjmë përparim të përshpejtuar që të jemi në gjendje ta arrijmë qëllimin për të mos pirë duhan në vitin 2025”. Propozimet u mirëpritën nga një numër i organizatave të shëndetit publik.