Zbulohet te brejtësit në Suedi një koronavirus i ri

Në Suedi është zbuluar një koronavirus i ri që është përhapur midis një specie brejtësish shumë të zakonshme në të gjithë Evropën, volat e kuqërremta (Myodes glareolus). I quajtur virusi Grimsö, nga emri i vendndodhjes në perëndim të Stokholmit ku u gjet, ende nuk dihet rreziku i mundshëm për njerëzit, por studiuesit e udhëhequr nga Universiteti suedez i Uppsala bëjnë thirrje për forcimin e mbikëqyrjes së viruseve të bartura nga kafshët e egra, në veçanti nga ato kafshë që jetojnë më afër me njerëzit. Rezultatet e studimit u publikuan në revistën Viruses. Arvicola janë ndër brejtësit më të zakonshëm në Evropë dhe shtigjet e tyre shpesh kryqëzohen me ato të species sonë.

Përveç kësaj, ata janë të njohur si bartës të virusit Puumala, i cili shkakton ethe hemorragjike të njohur si nefropati epidemike te njerëzit. Kur kërkojnë strehim nga kushtet e pafavorshme të motit, Arvicola-t shpesh e gjejnë atë në ndërtesa të krijuara nga njeriu dhe kjo mund të rrisë rrezikun e kontaktit të ngushtë dhe kalimin e sëmundjeve nga këto kafshë te njerëzit.

Studiuesit e udhëhequr nga Anishia Wasberg, midis viteve 2015 dhe 2017, ekzaminuan 450 Arvicola të kuqërremta nga lokaliteti Grimsö, duke i testuar gjithashtu për koronaviruset. 3.4% e kampionit mbarte një Betacoronavirus të ri, një lloj të cilit i përket edhe Sars-CoV -2 dhe që shpesh qarkullon te brejtësit dhe lakuriqët e natës. Gjatë tri viteve, autorët e studimit zbuluan gjithashtu disa pjesë virale të virusit Grimsö dhe koronaviruse të tjera të lidhura ngushtë me to, të cilët u gjetën te kërpudhat nga pjesë të tjera të Evropës, si Franca, Gjermania dhe Polonia. Kjo tregon që këto krijesa janë rezervuarë natyralë për sëmundjet dhe se virusi përshtatet lehtësisht me habitatet e reja.

Advertisements