Zbulohet materiali më i hershëm në botë, është 7 miliardë vjeçar!

68

Shkencëtarët kanë identifikuar materialin më të vjetër të gjetur ndonjëherë në Tokë brenda një shkëmbi hapësinor që u rrëzua në Australi më shumë se gjysmë shekulli më parë. Studiuesit jo vetëm që zbuluan se disa prej tyre datojnë rreth shtatë miliardë vjet më parë, duke i bërë ato deri më tani materialin më të lashtë në dispozicion në planetin tonë, por gjithashtu zbuluan se rreth dy të tretat e grimcave datojnë rreth 4.6 deri në 4.9 miliardë vjet më parë.

Ky meteor është i mbushur me kokrra të vogla të pluhuri antik që paracaktojnë lindjen e Diellit dhe sistemin tonë diellor për më shumë se dy miliardë vjet, sipas një studimi të botuar të hënën nga Aktet e Akademisë Kombëtare të Shkencave. Kokrrat “presolare” janë datuar me ndihmën e sondës Voyager 1 të NASA-s, e cila mblodhi të dhëna të reja të nevojshme kur kaloi në hapësirën ndër yjore në vitin 2012. Pluhuri në fjalë është një kapsulë kohore e paparë nga një epokë e galaktikës sonë përpara se sistemi diellor të bashkohej dhe të shndërrohej në atë që është sot.

Kokrrizat janë vetëm disa mikron në diametër (për referencë, një qime njerëzore ka rreth 100 mikron në gjerësi). Ata u sollën në Tokë nga meteori Murchison, një copë e madhe shkëmbi jashtëtokësore që u shpërbë në copa afër qytetit Australian të Murchison në 1969. Impakti i saj përbën një pjesë të madhe të identitetit të qytetit, por vendasit ende dhuruan pjesën më të madhe të masës prej 220 paundësh Muzeut e Fushës në Çikago. Grimcat e pluhurit yjor brenda meteorit u formuan nga yje që shuheshin disa miliarda vjet më parë. Në fund të jetës së tyre, yjet fillojnë të fryjnë disa nga elementët e tyre më të rëndë në mjedisin rrethues, ku materiali ftohet në dhe shndërrohet në grimca pluhuri.

Comments are closed.