Yndyra në mëlçi rrit rrezikun e diabetit të Tipit 2

Një nga shkaqet kryesore të rritjes së problemeve me diabetin është rritja e niveleve të mbipeshës. Sot, diabeti tip 2 është 24 herë më i përhapur se ai i tipit 1. Studiuesit e Universitetit të Arizonës thonë se rritja e normave të mbipeshës dhe incidencës së diabetit Tip 2 janë të lidhura dhe kërkojnë qasje të reja. Ata gjithashtu besojnë se mëlçia mund të mbajë çelësin e trajtimeve të reja inovative

Nëse jeni i shëndoshë, ka shumë mundësi që të keni depozita yndyrore në mëlçi. Studiuesit nga Universiteti i Arizonës besojnë se kjo mund të rrisë mundësinë tuaj për diabet të tipit 2 dhe parandalimi i depozitave të yndyrës në mëlçi mund të jetë çelësi i trajtimeve të reja, parandaluese të diabetit Tipi 2. Një nga shkaqet kryesore të rritjes së problemeve me diabetin është rritja e niveleve të mbipeshës. Sot, diabeti tip 2 është 24 herë më i përhapur se ai i tipit 1. Studiuesit e Universitetit të Arizonës thonë se rritja e normave të mbipeshës dhe incidencës së diabetit Tip 2 janë të lidhura dhe kërkojnë qasje të reja. Ata gjithashtu besojnë se mëlçia mund të mbajë çelësin e trajtimeve të reja inovative.

TRAJTIMI I SHKAKUT DHE JO I SIMPTOMËS. Studiuesit thonë se të gjitha terapitë e disponueshme për trajtimin e diabetit Tipi 2 synojnë të ulin nivelet e sheqerit në gjak dhe trajton vetëm një simptomë dhe jo shkakun kryesor. Për të bërë një ndryshim real, është absolutisht e domosdoshme të trajtohet shkaku. Duke mbajtur këtë mendje, studiuesit e këtij studimi së bashku me kolegët nga Universiteti i Uashingtonit në St. Louis, Universiteti i Pensilvanisë dhe Universiteti Northwestern përshkruajnë një objektiv të ri për trajtimin e diabetit Tipi 2 në dy punime të sapo botuara në Cell Reports.

Advertisements

LIDHJA MIDIS MBIPESHËS DHE DIABETIT. Është një fakt i njohur në mesin e komunitetit shkencor që mbipesha dhe diabeti Tip 2 kanë një lidhje të ngushtë. Një person i shëndoshë ka më shumë yndyrë në mëlçi dhe ndërsa dhjami rritet në mëlçi, rritet dhe rreziku i diabetit. Prandaj, studiuesit thonë se kjo yndyrë në të vërtetë mund të shkaktojë diabetin e tipit 2. Por ata pranuan se nuk kanë qenë ende në gjendje të përcaktojnë se si saktësisht yndyra në mëlçi bën që trupi të bëhet rezistent ndaj insulinës dhe as nuk e dinë se si shkakton pankreasin në sekretimin e tepërt të insulinës.

NDRYSHIMET METABOLIKE TË MËLÇISË DHJAMORE. Studiuesit matën neurotransmetuesit e lëshuar nga mëlçia e kafshëve të dhjamosura për të kuptuar se si mëlçia komunikon me trurin për të ndikuar në ndryshimet metabolike që shihen tek mbipesha dhe diabeti. Ata panë që dhjami i mëlçisë stimulon çlirimin e acidit neurotransmetues frenues Gamma-aminobutyric, ose GABA. Ata më pas identifikuan rrugën përmes së cilës ndodh sinteza e GABA dhe enzimën kryesore që është përgjegjëse për prodhimin e GABA të mëlçisë si transaminaza GABA. GABA është një aminoacid që ndodh natyrshëm. Është neurotransmetuesi kryesor frenues në sistemin nervor qendror. Tani, nervat japin një kanal për trurin dhe pjesa tjetër e trupit komunikon dhe ky është një komunikim i dyanshëm. Kur mëlçia prodhon GABA, zvogëlon aktivitetin e atyre nervave që rrjedhin nga mëlçia në tru. Rezultati është që mëlçia yndyrore, duke prodhuar GABA, zvogëlon aktivitetin e qitjes në tru. Kur kjo ndjehet nga sistemi nervor qendror, ai ndryshon sinjalet dalëse që ndikojnë në homeostazën e glukozës.

FRENIMI I SINTEZËS SË GABA RIKTHEN NDJESHMËRINË E INSULINËS. Studiuesit, në një përpjekje për të parë nëse një rritje në sintezën e mëlçisë GABA shkakton rezistencë ndaj insulinës, ndaluan transaminazën GABA të mëlçisë në modelet shtazore të diabetit Tipi 2. Ata panë që ndjeshmëria ndaj insulinës u rikthye brenda disa ditësh. Ata më tej panë se kur frenuan GABA-transaminazën për një periudhë më të gjatë, ajo gjithashtu uli ndjeshëm marrjen e ushqimit dhe shkaktoi humbje peshe.