Xhaferi: VMRO-DPMNE mund të bllokojë, por Kuvendi do të punojë pa pengesa

Shkup, 4 shtator – Nuk mund të ketë bllokim të plotë të Kuvendit, VMRO-DPMNE mund t’i bllokojë vetëm Komisionet që i udhëheqë, ndërsa Kuvendi do të vazhdojë të punojë pa pengesa lidhur me ato pika për të cilat ka parakushte, sipas Rregullores, të punohet, thotë kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi.

Lidhur me bllokimin e punës së Kuvendit nga opozita, Xhaferi në intervistë për RSE, thotë se Kuvendi funksionon dhe do të funksionojë.

“Në çdo rast, pas vendimit për bllokim, është e drejta e opozitës ta përdorë atë si instrument në Parlament, është në domenin e diskutimeve që zhvillohen si në trupat punues ashtu edhe në seancë plenare. Nuk mund të ketë bllokadë të plotë të Kuvendit, sepse mund të mos i shqyrtojnë pikat që janë në komisionet që ata i drejtojnë, por komisionet e tjera që do t’i shqyrtojnë pikat sigurisht që ka kushte për t’u shqyrtuar në seancat plenare, ndërsa seanca plenare sipas Rregullores është planifikuar dhe ka një kohë të fillimit dhe përfundimit të diskutimit, në mënyrë që Kuvendi të vazhdojë të punojë pa probleme edhe në lidhje me ato pika për të cilat ka parakushte”, sipas Rregullores së Punës, te punohet”, deklaroi Xhaferi.

Advertisements

Lidhur me ndryshimet kushtetuese, Xhaferi thotë se këto nuk janë obligime të shumicës apo Kuvendit, por janë obligime që shteti i ndërmerr në rrugën e hapjes së negociatave inkuadruese dhe në rrugën e anëtarësimit të plotfuqishëm për në NATO.

“Pra nevoja për ndryshime kushtetuese nuk është për shkak të nevojës së shumicës ose nuk e di kujt, por nevoja e shtetit për të qenë në gjendje të ndjekë dhe të ndjekë rrugën, e cila në fakt ishte vendosur tre dekada më parë për të ndjekur të gjitha sfidat që ka shteti në atë rrugë. Dhe në këtë kontekst, mendoj se të gjithë duhet të reflektojnë në interes të shtetit dhe qytetarëve, jo në interes të partive politike dhe në aspektin e politikës ditore, një luftë për pushtet të zhveshur për të ndryshuar qeverinë, por në në çdo rast se cila qeveri të vijë do të duhet ta kalojë atë rrugë”, potencon Xhaferi

Për atë nëse pret ndonjëri nga deputetët e VMRO-DPMNE-së të votojë për ndryshimet kushtetuese, Xhaferi thekson se nuk bën përllogari nëse dikush do të mundet të sillet kësisoj ose asisoj lidhur me atë që është e mirë për shtetin dhe për qytetarët.

“Pres partitë politike, si përfaqësues të qytetarëve të reflektojnë në kuptimin e asaj që është në interes të qytetarëve që i përfaqësojmë, në këtë kontekst pres”, deklaroi Xhaferi.