WhatsApp do të fshijë llogarinë tuaj nëse nuk jeni dakord për ndarjen e të dhënave me Facebook

90

“Respekti për privatësinë tuaj është koduar në ADN-në tonë”, i hapë politikat e privatësisë së WhatsApp . “Që kur kemi filluar WhatsApp, ne kemi aspiruar të ndërtojmë shërbimet tona duke pasur parasysh një sërë parimesh të forta të privatësisë”.

Por më 8 shkurt 2021, kjo deklaratë e hapjes nuk do të gjejë më vend në politikë.

Shërbimi i mesazheve në pronësi të Facebook po paralajmëron përdoruesit në Indi për një azhurnim të kushteve të tij të shërbimit dhe politikës së privatësisë që pritet të hyjë në fuqi muajin tjetër.

“Përditësimet kryesore” kanë të bëjnë me mënyrën se si përpunon të dhënat e përdoruesit, “sesi bizneset mund të përdorin shërbimet e pritura nga Facebook për të ruajtur dhe menaxhuar bisedat e tyre në WhatsApp” dhe “sesi ne jemi partner me Facebook për të ofruar integrime në të gjithë Produktet e Kompanisë Facebook”, transmeton Telegrafi.

Ndryshimet e detyrueshme lejojnë WhatsApp të ndajë më shumë të dhëna të përdoruesit me kompani të tjera të Facebook, duke përfshirë informacionin e regjistrimit të llogarisë, numrat e telefonit, të dhënat e transaksionit, informacionin në lidhje me shërbimin, ndërveprimet në platformë, informacionin e pajisjes mobile, adresën IP dhe të dhëna të tjera të mbledhura bazuar nga pëlqimet e  përdoruesve.

Përditësimet për termat dhe politikat e privatësisë së WhatsApp vijnë në shprehje të ” vizionit të fokusuar në privatësi ” të Facebook për të integruar WhatsApp, Instagram dhe Messenger së bashku dhe për të siguruar një përvojë më koherente për përdoruesit në të gjithë shërbimet e tij.

Përdoruesit që nuk bien dakord për kushtet e rishikuara deri në datën e ndërprerjes do t’i bëjnë llogaritë e tyre të paarritshme, tha kompania në njoftim.

Kushtet e Shërbimit të WhatsApp u azhurnuan për herë të fundit në 28 Janar 2020, ndërsa Politika e saj e Vërtetë e Privatësisë u zbatua në 20 Korrik, 2020.

Produktet e Kompanisë Facebook i referohen familjes së shërbimeve të gjigandit të mediave sociale , duke përfshirë aplikacionin e tij kryesor Facebook, Messenger, Instagram, Boomerang, Threads, pajisje të markës Portal, kufje Oculus VR (kur përdorni një llogari në Facebook), Dyqane Facebook, Spark AR Studio, Rrjeti i audiencës dhe aplikacionet e Ekipit NPE .

Sidoqoftë, nuk përfshin Vendin e Punës, Bazat Falas, Messenger Kids dhe Produktet Oculus që janë të lidhura me llogaritë e Oculus.

Çfarë ka ndryshuar në politikën e saj të privatësisë?

Në politikën e saj të azhurnuar, kompania zgjerohet në seksionin “Informacioni që Ju jepni” me specifikat në lidhje me llogarinë e pagesës dhe informacionin e transaksionit të mbledhur gjatë blerjeve të bëra përmes aplikacionit dhe ka zëvendësuar seksionin “Kompanitë e Lidhura” me një të ri “Si Ne Punojmë Me Facebook tjetër” Kompanitë “që hyjnë në detaje se si përdor dhe ndan informacionin e mbledhur nga WhatsApp me produkte të tjera të Facebook ose palë të treta.

Një seksion që ka marrë një rishkrim të madh është “Informacioni i mbledhur automatikisht”, i cili mbulon “Informacionin e përdorimit dhe regjistrimit”, “Informacionin e pajisjes dhe lidhjes” dhe “Informacionin e vendndodhjes”.

Politika e rishikuar e WhatsApp gjithashtu përshkruan llojin e informacionit që mbledh nga pajisjet e përdoruesve: modeli i pajisjes, informacioni i sistemit operativ, niveli i baterisë, fuqia e sinjalit, versioni i aplikacionit, informacioni i shfletuesit, rrjeti celular, informacioni i lidhjes (përfshirë numrin e telefonit, operatorin celular ose ISP) ), gjuha dhe zona kohore, adresa IP, informacioni i funksionimit të pajisjes dhe identifikuesit (përfshirë identifikuesit unikë për produktet e kompanisë Facebook të shoqëruara me të njëjtën pajisje ose llogari).

“Edhe nëse nuk përdorni tiparet tona të lidhura me vendndodhjen, ne përdorim adresat IP dhe informacione të tjera si kodet e zonës së numrit të telefonit për të vlerësuar vendndodhjen tuaj të përgjithshme (p.sh. qyteti dhe vendi)”, lexon politika e azhurnuar e WhatsApp.

Shqetësimet rreth mbledhjes së të dhënave

Ndërsa WhatsApp është i koduar nga fundi në fund, politika e tij e privatësisë ofron një pasqyrë të shkallës dhe pasurisë së të dhënave që janë grumbulluar në emër të përmirësimit dhe mbështetjes së shërbimit. Edhe më keq, të gjitha këto të dhëna janë të lidhura me identitetin e një përdoruesi.

Përgjigja e Apple ndaj këtij koleksioni të paketuar të të dhënave janë etiketat e privatësisë , tani jetojnë për aplikacionet e palëve të para dhe të treta të shpërndara përmes App Store, që synojnë të ndihmojnë përdoruesit të kuptojnë më mirë praktikat e privatësisë së një aplikacioni dhe “të mësojnë rreth disa prej llojeve të të dhënave që mund të ketë një aplikacion mbledh, dhe nëse ato të dhëna janë të lidhura me to apo përdoren për t’i gjurmuar ato “

WhatsApp lëshojë një deklaratë muajin e kaluar, duke thënë se: “Ne duhet të mbledhim disa informacione për të siguruar një shërbim të besueshëm global të komunikimit,” tha ai, duke shtuar “ne minimizojmë kategoritë e të dhënave që mbledhim” dhe “ne marrim masa për të kufizuar hyrjen në atë informacion”.

Nuk mund të mohohet që politikat e privatësisë dhe kushtet e marrëveshjeve të shërbimit janë shpesh të gjata, të mërzitshme dhe të zhytura në legale të errëta sikur të jenë krijuar qëllimisht për të hutuar përdoruesit. Por azhurnimet si kjo janë arsyeja që është thelbësore t’i lexoni ato në vend që të jepni pëlqimin e verbër, pa ditur vërtet se për çfarë po regjistroheni. Mbi të gjitha, janë të dhënat tuaja.