Vuani nga shikimi i turbullt? Ja pse duhet të keni kujdes

Një territor kritik brenda retinës është makula, që në latinisht do të thotë “njollë”. Është një zonë shumë e vogël, sa një gomë lapsash. Na lejon të shohim objekte me rezolucion të qartë. Një makulë e shëndetshme është e nevojshme për vozitje, lexim dhe detyra të tjera të sakta. Ndryshimet jonormale në makulë rezultojnë në një humbje të menjëhershme të shikimit qendror

 

Shikimi i paqartë mund të jetë një problem i vërtetë! Një shkak i mundshëm i shikimit të paqartë është një vrimë makulare në sy. Ndërsa vrimat makulare nuk janë të zakonshme, ato ndodhin dhe ka shumë për të ditur rreth diagnostikimit dhe trajtimit të kësaj gjendjeje të syrit dhe çfarë të diskutoni me mjekun. Retina është indi nervor delikat, shumështresor që mbulon zverkun e brendshëm të syrit. Kjo pjesë e syrit transmeton sinjale të dritës në tru, ku ato perceptohen si imazhe vizuale. Një territor kritik brenda retinës është makula, që në latinisht do të thotë “njollë”. Është një zonë shumë e vogël, sa një gomë lapsash. Na lejon të shohim objekte me rezolucion të qartë. Një makulë e shëndetshme është e nevojshme për vozitje, lexim dhe detyra të tjera të sakta. Ndryshimet jonormale në makulë rezultojnë në një humbje të menjëhershme të shikimit qendror.

Për shembull, njerëzit me sëmundje të syrit të lidhura me diabetin mund të grumbullojnë lëngje të padëshiruar në makulë, e cila është një gjendje e trajtueshme e njohur si edemë makulare. Një vrimë makulare ndodh kur shtresat e makulës ndahen ose çahen, mund të jetë e pjesshme ose e plotë. Shkaku më i zakonshëm është mosha. Trupi qelqor në mënyrë natyrale fillon të tërhiqet nga retina ndërsa dikush plaket. Hapësira e brendshme e bulbit të syrit është e mbushur me një lëng pa ngjyrë, të tejdukshëm e xhelatinoz, që formon atë që quhet trupi qelqor i syrit. Normalisht kjo ndodh pa probleme, por ndonjëherë trupi qelqor mund të ngjitet në retinë. Kjo mund të bëjë që makula të shtrihet dhe të formohet një vrimë.

Advertisements

ÇFARË E SHKAKTON NJË VRIMË MAKULARE? Vrimat makulare gjithashtu mund të ndodhin ndonjëherë kur ka një dëmtim të syrit, ose kur makula fryhet nga një sëmundje e syrit. Edhe pse mosha është një shkak i zakonshëm, vrimat makulare janë të ndryshme nga degjenerimi makular i lidhur me moshën – edhe pse simptomat mund të jenë të ngjashme. Mjeku i syrit mund të ndihmojë në sqarimin e gjendjes që keni.

SI TË DALLONI NËSE KENI NJË VRIMË MAKULARE NË SY? Simptomat e hershme të një vrime makulare përfshijnë shikimin e turbullt ose të valëzuar. Ju mund ta vini re këtë kur jeni duke lexuar ose duke vozitur makinën. Mund të fillojë ngadalë, kështu që kjo mund të jetë e lehtë të neglizhohet në fillim. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni shikim të mirë në syrin tjetër. Ndërsa vrima përparon, mund të shkaktojë që një person të humbasë shikimin qendror. Sidoqoftë, një vrimë makulare nuk duhet të ndikojë në shikimin periferik. Kështu, për shembull, mund të jeni në gjendje të shihni fytyrën e dikujt, por jo hundën ose sytë. Ju keni më shumë gjasa të zhvilloni një vrimë makulare nëse jeni:

– mbi 60 vjeç

– keni shumë miopi (miopi)

– keni pasur një operacion në sy ose një dëmtim të syrit

Ju gjithashtu keni më shumë gjasa të keni një vrimë makulare nëse e keni pasur një në syrin tjetër. Rreth 1 në 10 persona të cilët kanë një vrimë makulare në njërin sy, do të kenë gjithashtu një në syrin tjetër.

MJEKIMI. Trajtimi shpesh kërkon vëzhgim nga afër të vrimave të vogla për t’u siguruar që ato të mos përkeqësohen. Shumë vrima makulare shërohen spontanisht pa ndërhyrje. Kirurgjia kërkohet në shumicën e rasteve. Ky operacion quhet vitrektomia dhe përfshin heqjen e trupit qelqor në makulë. Pas përfundimit të kësaj, një flluskë gazi vendoset brenda syrit për të ndihmuar në rrafshimin e vrimës makulare dhe për ta mbajtur atë në vend gjatë procesit të shërimit. Përfundimisht, flluska e gazit do të largohet vetë. Mund të duhen disa muaj që syri të shërohet pas operacionit. Sasia e përmirësimit të shikimit mund të ndikohet nga madhësia e vrimës dhe kohëzgjatja e kohës që e keni pasur atë.