Veza me efekte të jashtëzakonshme

58

Vezët janë të mbushura me minerale dhe vitamina thelbësore dhe mund të quhet një superushqim për shumë arsye. Njerëzit i kanë konsumuar që nga kohërat antike. Mundohuni të mos konsumoni më shumë se 3 në ditë për të qëndruar të shëndetshëm dhe të sigurt

Nivelet e larta të kolesterolit të keq ose lipoproteina me densitet të ulët nuk është e mirë për shëndetin tuaj. Mund të çojë në bllokim të arterieve dhe të ndikojë në shëndetin tuaj të zemrës. Ky është gjithashtu një nga faktorët më të zakonshëm të rrezikut të goditjes në tru dhe sulmit në zemër. Thuhet se vezët mund të rrisin nivelet e kolesterolit tuaj të keq, por kjo është e gabuar. Megjithëse mund të shkaktojë një rritje shumë të vogël të nivelit të kolesterolit LDL, ai zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës duke ndryshuar modelin e kolesterolit LDL nga i dendur në i madh. Mund të ofrojë mbrojtje nga një gamë e gjerë e sëmundjeve kardiovaskulare.

ËSHTË E MIRË PËR SHËNDETIN TUAJ TË TRURIT. Vezët përmbajnë kolinë, e cila është një lëndë ushqyese thelbësore për shëndetin tuaj të trurit. Dihet që rrit aftësinë njohëse dhe parandalon çrregullimet neurologjike. Përfitime të tjera të kësaj lënde ushqyese janë se promovon shëndetin kardiovaskular dhe formimin e membranës qelizore. Ju merrni rreth 100mg kolinë nga vetëm një vezë.

VEZËT I MBAJNË SYTË TUAJ TË SHËNDETSHËM. Vezët janë të pasura me luteinë dhe zeaksantinë, dy lëndë ushqyese që ulin rrezikun e degjenerimit makular dhe kataraktit. Është gjithashtu një burim i mirë i vitaminës A dhe zinkut. Vitamina A ofron mbrojtje ndaj kornesë, ndërsa zinku mban të sigurt retinën tuaj. E verdha e vezës përmban shumicën e lëndëve ushqyese. Kështu që sigurohuni që të konsumoni të gjithë vezën dhe jo vetëm pjesën e bardhë.

JU MUND TË HUMBISNI LEHTË PESHË. Vezët janë të pasura me proteina dhe acide yndyrore omega 3. Përmban sasi të vogla të karbohidrateve. Nëse e konsumoni për mëngjes, nuk do ndiheni të uritur për pjesën tjetër të ditës. Do të ndiheni të ngopur dhe nuk do të hani shumë gjatë ditës.