Vetëm dy orë para ekraneve, fëmijëve po iu ndikon në sjelljet e tyre

8

Të vegjëlit që kalojnë orë duke shikuar ekranet çdo ditë, sillen më keq në kohën kur janë pesë vjeç, ka pohuar një studim.

Fëmijët parashkollorë që përdorin smartfonë, tableta dhe pajisje të tjera për më shumë se dy orë në ditë janë gjithashtu shtatë herë më shumë gjasa për të zhvilluar ADHD, njofton Klan Kosova.

Koha e ekranit ka një ‘ndikim të rëndësishëm’ në zhvillimin e fëmijës, thanë hulumtuesit kur paralajmërojnë që prindërit duhet ta ulin përdorimin e tillë.

Një autor i studimit sugjeroi se kjo është për shkak se koha e kaluar duke kërkuar në ekranet është koha e hequr nga aktivitete të shëndetshme si sporti apo gjumi.

Vetëm gjysmë ore në ditë, ose edhe më pak, do të ishte shuma optimale për fëmijët e moshës parashkollore, sipas studiuesve.

Por ekspertët në këtë fushë hodhën poshtë menjëherë gjetjet duke pasur ‘mangësi kritike’ dhe duke mos bërë asgjë për të provuar se koha e ekranit në të vërtetë kishte shkaktuar sjelljen e keqe.

Comments are closed.