Vaksinimi antikovid në Maqedoninë e Veriut dhe rajon | Вакцинација против Kовид во Северна Македонија и регионот

Serbia e filloi e para vaksinimin në rajon me vaksinën Sputnik V. Dozat e para, 4.875 vaksina PfizerBionTec arritën më  22 dhjetor të vitit 2020, vaksinimi nisi më 24 dhjetor. Deri më datë 19 shkurt numri i shtetasve të vaksinuar arriti në një milion, ndërsa janë rivaksinuar 306.332 shtetas gjithsej.

Dozat e para të vaksinës PfizerBionTech, 9750,  mbërritën në Kroaci më 26 dhjetor të vitit të kaluar, ndërsa vaksinimi filloi më 27 dhjetor.  Priten 5.6 milionë doza vaksinash nga prodhues të ndryshëm deri në fund të vitit 2021, e mjaftueshme për rreth 70 përqind të popullsisë.

Shqipëria filloi më 11 Janar vaksinimin antiCOVID, pas sigurimit të 1 mijë dozave të PfizerBionTech nga një shtet anonim i BE. Shqipëria ka siguruar zyrtarisht 500 mijë dozat e para të vaksinës nga marrëveshja me kompaninë Pfizer, ndërsa nga COVAX  ka siguruar 1,114,000 doza.

Advertisements

Vaksinimi në Maqedonine e Veriut filloi më 17 shkurt. Dozat e para, 4.680, nga gjithsej 8.000, Pfizer/BioNtech janë donacion nga Serbia. Deri në fund të muajit shkurt do të sigurohen 200 mijë vaksina Sinofarm. Përmes COVAX janë siguruar edhe 833 mijë vaksina. Grupi i parë nga Astra Zeneka planifikohen të  arrijnë në muajin mars, rreth 175.200 doza.

Kosovë vaksinimi ende nuk ka nisur. Më 5 janar u siguruan 500 mijë vaksina nga  Pfizer, ndërsa nga COVAX priten 360,000 doza falas për vaksinimin e 20 për qind të popullatës.

Federata e Bosnje dhe Hercegovinës ka porositur 1.232.000 doza vaksinash, por vaksinimi nuk nisur, përveç se në  Republikën Sërpska, ku më 12 shkurt nisi vaksinimi me dozat e dhuruara të vaksinës ruse Sputnik V nga Serbia.

Malin e Zi ende nuk ka nisur vaksinimi. Kontigjenti i parë me 2 mijë vaksina Sputnik Vnga gjithsej 4 mijë, donacion i Serbisë, arritën më 17 shkurt. Kjo është faza e parë, Mali i Zi do të furnizohet në fazën e dytë me doza të tjera nga Serbia.

__________________________________________________

Србија прва започна со вакцинација во регионот со вакцината Спутник V. Првите дози, 4.875 вакцини PfizerBionTec пристигнаа на 22 Декември 2020 година, вакцинацијата започна на 24 Декември. Заклучно со 19 Февруари, бројот на вакцинирани граѓани достигна еден милион, додека вкупно 306.332 граѓани се ревакцинирани.

Првите дози на вакцината PfizerBionTech, 9750, пристигнаа во Хрватска на 26-ти Декември минатата година, додека вакцинацијата започна на 27-ми Декември. До крајот на 2021 година се очекуваат 5,6 милиони дози вакцини од различни производители, што е доволно за околу 70 проценти од населението.

Албанија започна со антиКОВИД вакцинација на 11 Јануари, откако обезбеди илјада дози на PfizerBionTech од анонимна земја на ЕУ. Албанија официјално ги обезбеди првите 500 илјади дози на вакцината од договорот со компанијата Фајзер, додека од COVAX обезбеди 1.114.000 дози.

Вакцинацијата во Северна Македонија започна на 17 Февруари. Првите дози, 4.680, од ​​вкупно 8.000, Pfizer / BioNtech се донација од Србија. До крајот на Февруари ќе бидат обезбедени 200.000 вакцини на Синофарм. 833 илјади вакцини се обезбедени преку COVAX. Првата група од Астра Зенека треба да пристигне во Март, околу 175.200 дози.

Вакцинацијата сè уште не е започната на Косово. На 5 Јануари 500.000 вакцини беа обезбедени од Фајзер, додека од COVAX се очекуваат 360.000 бесплатни дози за вакцинирање на 20 проценти од населението.

Федерацијата на Босна и Херцеговина порача 1.232.000 дози вакцини, но вакцинацијата не е започната, освен во Република Српска, каде на 12 Февруари започна вакцинирањето со донирани дози на руски вакцини Спутник V од Србија.

Вакцинацијата сè уште не е започната во Црна Гора. Првиот контингент од 2.000 вакцини „Спутник V„, од вкупно 4.000, донација од Србија, пристигна на 17 Февруари. Ова е прва фаза, Црна Гора ќе се снабдува во втората фаза со дополнителни дози од Србија.