Vaksina e certifikata vaksinimi në tregun zi

22

Një zëdhënës i Check Point tha për CNN Business se është e pasigurt nëse vaksinat janë reale, por tha se “ato duket se janë të ligjshme” nga fotografitë e paketimit dhe certifikatat mjekësore

Kartat e vaksinave të falsifikuara dhe ato që po faturohen si vaksina Covid-19 tani janë për shitje në rrjetin e errët, sipas një raporti të lëshuar së fundmi. Studiuesit e sigurisë në firmën e sigurisë kibernetike Check Point Software thanë se ata kanë zbuluar lista për vaksinat Covid-19 nga marka të ndryshme, të tilla si AstraZeneca dhe Johnson & Johnson, deri në 1000 dollarë për dozë, si dhe të paktën 20 certifikata vaksinash për 200 dollarë secila. Rrjeti i errët (darkweb) është një pjesë e internetit që nuk zbulohet nga motorët e kërkimit ku kriminelët kibernetikë shpesh shesin dhe blejnë materiale të paligjshme, nga numrat e kartave të kreditit dhe ilaçet te armët në internet dhe tani, me sa duket, produkte të lidhura me koronavirusin.

Një zëdhënës i Check Point tha për CNN Business se është e pasigurt nëse vaksinat janë reale, por tha se “ato duket se janë të ligjshme” nga fotografitë e paketimit dhe certifikatat mjekësore. Reklamat për vaksinat në rrjetin e errët janë rritur 300% në tre muajt e fundit, sipas raportit. Ndërkohë, certifikatat e vaksinave – ose prova e kartave të vaksinimit – krijohen dhe shtypen për të porositur; blerësi jep emrin dhe datat që ata dëshirojnë në certifikatë dhe shitësi përgjigjet me ato që sipas Check Point i ngjajnë një karte autentike. Produktet e falsifikuara u tregtohen njerëzve që kanë nevojë të hipin në aeroplanë, të kalojnë kufijtë, të fillojnë një punë të re ose aktivitete të tjera që mund të kërkojnë që dikush të japë prova të vaksinimit.

Logoja e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), duke përfshirë një fotografi të një shqiponje, është paraqitur në këndin e sipërm të djathtë të kartave të rreme të vaksinave, ashtu si në ato reale. Zëdhënësi i Check Point tha se kompania vlerëson se “shitësit janë të aftë të nxjerrin karta false të vaksinimit nga mijëra, në mos dhjetëra mijëra, bazuar në kërkesa”. Gjithashtu për shitje: rezultatet negative të testit Covid-19 për 25 dollarë (ose “blini 2, merrni të tretën falas”).

Disa ekspertë thonë se tregjet e paligjshme rreth kartave të vaksinave dhe pasaportave digjitale janë të pashmangshme. “Jo të gjithë kanë qasje në vaksinë; shpërndarja është e ngadaltë në shumë vende dhe njerëzit janë të lodhur nga bllokimet dhe ndalimet e mbërritjes”, tha Michela Menting, e cila mbulon sigurinë kibernetike për ABI Research. “Nëse njerëzit mund të kapin lehtësisht një pasaportë të rreme për të shmangur kufizimet, atëherë ata do ta bëjnë këtë, dhe një treg i paligjshëm do të rritet rreth tij”. Lajmi vjen ndërsa agjencitë qeveritare paralajmërojnë njerëzit të ndalojnë postimin e fotove të kartës së tyre të vaksinës në mediat sociale për të shmangur vjedhjet e mundshme të identitetit ose të jenë një shënjestër e skemave të mashtrimit. (CNN)