Regjimet e rrepta ushqimore janë të vështira për t’u zbatuar në jetën e përditshme. E megjithatë, kur uleni në tryezë është tepër e thjeshtë t’i dorëzohesh tundimit për të ngrënë ushqimet e preferuara. Po sikur rruga më e mirë drejt dobësimit të kalonte drejt tryezës? Sigurisht që rënia në peshë nuk është diçka e lehtë, por duke ngrënë ushqimet e duhura ajo është tërësisht e arritshme. Zbuloni në këtë artikull ushqimet më të pasura me vitamina e minerale, që duhet t’i konsumoni çdo ditë nëse dëshironi të dobësoheni
SPINAQI. Kjo barishte e shëndetshme është e pasur me acidet yndyrore Omega-3 dhe folat të cilat pakësojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, ishemisë dhe osteoporozës. Ekspertët rekomandojnë konsumin e të paktën një racioni me spinaq të freskët në ditë, dhe gjysmë racioni me spinaq të gatuar.
KOSI. Kosi është një ushqim 2 mijë vjeçar me vlera të pakundërshtueshme. Falë fermentimit, kosi është i mbushur me miliona organizma probiotikë që ushqejnë bakteret e mira në trup. Probiotikët e mbrojnë organizmin nga kanceri dhe fuqizojnë sistemin imunitar. Konsumoni 1 filxhan me kos në ditë për të marrë shumë kalcium dhe proteina. Mund ta shoqëroni me pak mjaltë për t’i plotësuar edhe më shumë vlerat e tij.
DOMATET. Domatet e kuqe të freskëta ose në formën e salcës janë të pasura me antioksidantë siç është likopeni. Ky antioksidant pakëson rrezikun e sëmundjeve të stomakut, lëkurës, prostatës, mushkërive dhe sëmundjet koronare. Konsumoni një gotë me lëng domateje në ditë, ose 8 domate qershizë të cilat ofrojnë 22 mg likopen në ditë.
KAROTAT. Shumica e frutave dhe perimeve me ngjyrë të kuqe, verdhë dhe portokalli janë të mbushura me karotenoid që zvogëlon rrezikun e shumë tumoreve, inflamacionit e të tjerë. Karotat janë ndër perimet më të pasura. Duhet ta konsumoni të paktën gjysmë racioni me karota në ditë.
BORONICAT. Boronicat janë shumë të pasura me antioksidantë. Ato ndihmojnë në parandalimin e kancerit, diabetit dhe problemeve me kujtesën si pasojë e moshës. Jo më kot boronicat njihen si frutat e trurit. Përpiquni të konsumoni një filxhan me boronica të freskëta në ditë, ose gjysmë filxhani me boronica të thata apo të ngrira.
FASULET E ZEZA. Fasulet e zeza janë të mira për zemrën por edhe për trurin. Ato përmbajnë antioksidantë, vitamina dhe minerale. Sipas të dhënave të AgroWeb.org një gjysmë racioni ofron 8 gramë proteinë dhe 7.5 gramë fibër.
ARRAT. Arrat janë të më të pasura me acide yndyrore se salmoni. Ato përmbajnë më shumë proteina se mishi i pulës dhe më shumë polifenol se vera e kuqe. Prandaj një racion me arra duhen konsumuar çdo ditë, sidomos pas një aktiviteti fizik.
TËRSHËRA. Tërshëra është e pasur me fibër të tretshme që pakëson rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Një gjysmë racioni me tërshërë ofron 10 gramë proteinë dhe shumë energji për muskujt.