Ushqimet që duhet të hani dhe të shmangni kur vuani nga tifoja

19

Tifoja është një infeksion bakterial shumë i zakonshëm që shkaktohet nga bakteret Salmonella Typhi. Në përgjithësi transmetohet përmes ushqimit të kontaminuar dhe ujit të pijshëm, veçanërisht në zonat ku objektet sanitare janë të dobëta.

– Simptomat që duhet t’i kushtoni rëndësi: Një nga mënyrat më të mira për të mposhtur çdo sëmundje kronike është zbulimi i gjendjes sa më herët që të jetë e mundur. Prandaj, është e rëndësishme të njihni simptomat e tifos. Një person i infektuar nga bakteret që shkaktojnë tifo mund të zhvillojë dy simptoma kryesore siç janë – ethet dhe skuqjet. Simptoma të tjera të tifos përfshijnë dhimbje koke akute, dhimbje barku, kapsllëk dhe lodhje ose dobësi.

– Ushqimet që duhen shmangur gjatë etheve tiroide. Ekzistojnë disa udhëzime specifike të dietës që duhet të ndiqni në mënyrë që të shëroheni më shpejt nga tifoja. Disa nga ushqimet që duhet të shmangni janë frutat dhe perimet e papërpunuara, të qëruara, shmangni ushqimet pikante, mos hani ushqime që janë gatuar në vaj të tepërt, pasi ato mund të përkeqësojnë inflamacionin në zorrët.

– Ushqime të tjera që duhen shmangur. Perimet si lakra, brokoli, lulelakra gjithashtu duhet të shmangen kur vuani nga tifoja pasi ato mund të formojnë gaz brenda stomakut tuaj. Duhet gjithashtu të shmangni shijet e forta në ushqime, të tilla si qepët ose hudhrat pasi ato mund të pengojnë procesin e rimëkëmbjes dhe të çojnë në formimin e gazit dhe të shkaktojnë inflamacion.

– Çfarë duhet të hani? Nëse vuani nga Tifoja, përpiquni të përfshini më shumë ushqime të cilat janë të pasura me acide yndyrore omega-3 siç janë soja, llojet e ndryshme të arrave, lloje të ndryshme të farave dhe vezëve. Keni më shumë ushqime të pasura me karbohidrate si patatet e pjekura, orizin e zier, etj. Ju gjithashtu mund të përfshini produktet e qumështit në dietën tuaj si qumështi, paneer, etj. Gjithashtu, qëndroni super të hidratuar gjatë procesit të rimëkëmbjes.