Ulja historike në Mars, pamjet e para nga sipërfaqja e planetit të kuq

88

Sonda Perseverance e agjencisë hapësinore NASA zbarkoi sonte me sukses në sipërfaqen e Marsit pas një udhëtimi 239 milionë miljesh. Sonda i mbijetoi “shtatë minutat e terrorit” ndërsa futej në atmosferën e planetit të kuq.

“Ulja u konfirmua! Ulje e sigurt në sipërfaqen e Marsit, gati për të filluar kërkimin e shenjave të jetës në të shkruarën, ” u bëri të ditur kontrollori i fluturimit Swati Mohan kolegëve që qëndronin mbrapa me maska ​​kundër koronavirusit.

Sonda e NASA kaloi nëpër atmosferën e planetit duke kaluar 12,000 km / orë dhe vendosi me sukses parashutën zanore e cila e ngadalësoi për të bërë një ulje të butë në sipërfaqe. Perseverance preku bazën e një krateri të thellë 250 metra të quajtur Jezero, një ish-liqeni të 3.5 miliardë viteve më parë.

Sipërfaqja e Marsit është e mbushur me kratere, por ajo që e bën kraterin Jezero kaq të veçantë është se është një kanal hyrje-dalje, që sugjeron se ishte mbushur me ujë rreth 3.5 miliardë vjet më parë. Më poshtë mund të shihni edhe foton e parë të shkrepur nga sonda Perseverance në sipërfaqen e planetit të kuq.