Uji i kontaminuar shkak për një sëmundje të rrezikshme

Çdo vit, 8000-18.000 njerëz në Shtetet e Bashkuara janë hospitalizuar me sëmundjen Legionella. Sëmundja e legjionarëve zakonisht trajtohet me sukses me antibiotikë, por nganjëherë mund të jetë fatale. Disa grupe njerëzish kanë më shumë gjasa të bëhen të sëmurë rëndë kur infektohen me Legionella

 

Një sëmundje respiratore e shkaktuar nga embrioni Legionella është një nga sëmundjet më të shpeshta të ujit (uji i pijshëm dhe uji rekreativ) midis njerëzve në botë. Më poshtë janë përgjigjet për pyetjet më të zakonshme në lidhje me Legionellën dhe notin e shëndetshëm. Legionella është një embrion që mund të shkaktojë një lloj pneumonie të quajtur legionelosis . Legionella është mikroskopike, kështu që nuk mund të shihet me sy të lirë. Çdo vit, 8000-18.000 njerëz në Shtetet e Bashkuara janë hospitalizuar me sëmundjen Legionella. Sëmundja e legjionarëve zakonisht trajtohet me sukses me antibiotikë, por nganjëherë mund të jetë fatale. Disa grupe njerëzish kanë më shumë gjasa të bëhen të sëmurë rëndë kur infektohen me Legionella: Individët të cilët janë 50 vjeç ose më të vjetër; Duhanpirësit; Njerëzit me sëmundje kronike të mushkërive; Individët me sistem imunitar të dobësuar; Legionella nuk përhapet nga një person në tjetrin.

Legionella gjendet natyrshëm në ujë, sidomos në  ujë të ngrohtë. Tubat e nxehta që nuk janë pastruar dhe dezinfektuar sa duhet mund të kontaminohen me Legionella. Legionella gjithashtu mund të gjendet në tubat e ftohjes, sistemet hidraulike, pishina apo burime dekorative. Për shkak se temperaturat e larta të ujit e bëjnë të vështirë ruajtjen e niveleve të dezinfektimit të nevojshëm për të vrarë mikrobet si Legionella, duke u siguruar që vaskë e nxehtë të ketë dezinfektues të duhur dhe nivelet e pH është thelbësore. Njerëzit  që sëmuren pasi janë ekspozuar ndaj Legionellës mund të zhvillojnë dy sëmundje të ndryshme: sëmundja e legjionarëve dhe ethet Pontiac. Simptomat e sëmundjes së legjionarëve janë të ngjashme me llojet e tjera të pneumonisë dhe shpesh duket e njëjtë në një x-ray gjoks. Ato përfshijnë: Kollë; Shkurtesa e frymëmarrjes; Ethe; Dhimbjet e muskujve; Dhimbje koke;

Advertisements

Sëmundja e legjionarëve mund të shoqërohet gjithashtu me simptoma të tjera të tilla si diarre, vjellje dhe konfuzion. Simptomat zakonisht fillojnë 2 deri në 10 ditë pas ekspozimit ndaj baktereve, por mund të zgjasin më shumë, kështu që njerëzit duhet të shikojnë për simptomat rreth 2 javë pas ekspozimit. Nëse zhvilloni simptoma të pneumonisë, menjëherë shkoni tek  një mjek. Sigurohuni të përmendni nëse mund të keni qenë të ekspozuar ndaj Legionellës, keni përdorur një vaskë të nxehtë, kaloi çdo netë larg shtëpisë, ose keni qëndruar në spital në dy javët e fundit.

ETHET  PONTIAC

Simptomat e etheve Pontiac janë kryesisht ethe dhe dhimbje të muskujve; është një infeksion më i butë sesa sëmundja e Legionarëve. Simptomat fillojnë në mes disa orësh deri në 3 ditë pas ekspozimit ndaj baktereve dhe zakonisht zgjasin më pak se një javë. Ethet Pontiac janë të ndryshme nga sëmundja e Legionarëve sepse dikush me ethe Pontiac nuk ka pneumoni. Njerëzit me sëmundjen e Legjionarëve kanë pneumoni (infeksion të mushkërive), të cilat mund të konfirmohen nga rrezet –x të gjoksit. Klinikët zakonisht përdorin dy lloje të preferuara të testeve për të parë nëse pneumonia e pacientit është shkaktuar nga Legionella: Testi i urinës; Testi laboratorik që përfshin marrjen e mostrës së pështymës;

TRAJTIMI DHE KOMPLIKIMET

Sëmundja e legjionarëve kërkon trajtim me antibiotikë (ilaçe që vrasin bakteret në trup) dhe shumica e rasteve të kësaj sëmundjeje mund të trajtohen me sukses. Njerëzit e shëndetshëm zakonisht përmirësohen pasi janë sëmurë me sëmundjen e Legjionarëve, por shpesh kanë nevojë për kujdes në spital. Komplikimet e mundshme të sëmundjes së Legjionarëve janë: Dështimi i mushkërive; Vdekje;

Rreth 1 në çdo 10 persona që sëmuren me sëmundjen e Legjionarëve do të vdesin për shkak të ndërlikimeve të sëmundjes së tyre.

DIAGNOZA

Klinikët mund të përdorin një test urine ose gjaku  për të parë nëse dikush ka ethe Pontiac. Megjithatë, një test negativ nuk përjashton që dikush mund ta ketë atë (kjo quhet negative e rreme). Klinikët më së shpeshti diagnostikojnë ethet Pontiac kur ka raste të tjera të njohura laboratorike të konfirmuara nga legioneloza (ose sëmundja e legionarëve ose ethet Pontiac) të cilët mund të jenë ekspozuar ndaj Legionellës në të njëjtën kohë apo vend.