Ujë i pijshëm i prodhuar nga drita

48

Sigurimi i ujit të pijshëm për të gjithë është një nga problemet më të mëdha në shëndetin publik. 1 në 3 njerëz në të gjithë botën nuk kanë qasje në ujë të pijshëm të sigurt. Statistikat u lëshuan nga UNICEF dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë në 2019 dhe mendohet se pandemia e ka përkeqësuar situatën. Studenti i arkitekturës Henry Glogau ka zhvilluar një ‘dritë dritare’ e cila prodhon ujë të pijshëm krahas dritës. Edhe më mbresëlënëse, ai u kaloi njohuritë e tij për dizajnin njerëzve vendas në Kili në mënyrë që ata të mund të ndërtonin dritat e tyre duke përdorur materialet që ata tashmë kanë, si shishet e vjetra plastike.

Drita e ndriçimit diellor punon duke avulluar ujin e detit duke përdorur nxehtësinë nga dielli. Gjatë ditës, uji i detit rrjedh përmes një tubi në dritën në formë tasi. Kripa dhe ndotësit hiqen dhe uji i pijshëm i pastër nxirret përmes një çezme. Shëllira e kripës e mbetur krijon ‘bateri kanalizimesh’ të cilat më pas ushqejnë dritën natën. Henry vë në dukje shpikjen e tij, “Nuk kishte të bënte me përpjekjen për të rikrijuar timonin me asnjë mënyrë. Por kishte të bënte me përpjekjen për të kombinuar këto ide të thjeshta, të cilat ekzistojnë për qindra vjet, dhe t’i zbatojnë ato në një kontekst që nuk është aktualisht duke përdorur diçka si kjo”.

Dizajni i Henrit u frymëzua nga një udhëtim në qytete me shi në Kili, ku mësoi nga OJQ-ja lokale ‘Techo’ që çdo ditë në Kili 10 familje lëvizin në qytete të varrosura sepse nuk kanë mundësi të strehimit zyrtar. Krahas kësaj, të gjitha shërbimet janë privatizuar në vend, kështu që çmimet e ujit janë më të lartat në Amerikën Latine. Zemërimi në nivele të larta të pabarazisë dhe kostoja e jetesës çoi madje në protesta të dhunshme në tetor 2020. Për t’i ndihmuar këta njerëz me të ardhura të ulëta të kenë qasje në ujë falas dhe të sigurt, Henry i mësoi ata të bënin dritat e tyre të improvizuara.