TV duel Zaev – Mickoski: Qytetarët presin zgjidhje për emrin, nevojitet lidership

Shkup, 24 maj– Maqedonia nuk ka alternativë, përveç integrimit në NATO dhe në BE, prandaj është e rëndësishme që të jemi maksimalisht kreativë dhetë gjejmë një zgjidhje e cila do të ruajë dinjitetin tonë dhe do të konfirmojë identitetin tonë. Republika Ilinditase e Maqedonisë jo vetëm që ruan, por edhe e konfirmon identitetin tonë. Unë nuk kam dëgjuar argumenta serioze se pse është problematik ky emër, ndërsa edhe gjuha maqedonase është konfirmuar, identiteti ynë është konfirmuar madje edhe shtetësia qëndron qytetarët e Maqedonisë/ qytetarët e atij vendi, sepse ne kemi shqiptarët, boshnjakët, vllehët dhe komunitetet e tjera etnike.

Këtë e deklaroi kryeministri Zoran Zaev në duelin televiziv me liderin e opozitares VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski. Sipas tij, nuk është e lehtë të zgjidhet kjo çështje dhe Maqedonisë i nevojitet një lidership i cili më në fund të ecë përpara.

“Për çështje të tilla duhet të ndërtojmë strategji të përbashkëta, qëndrime të përbashkëta. Është e lehtë të jesh kundër, por duhet të thuash se çfarë do të ndodhë nëse nuk zgjidhet, cila është rruga e Maqedonisë, si të sigurohet një e ardhme e mirë për qytetarët. Prandaj, ne jemi të përkushtuar për këtë, sepse NATO-ja do të thotë siguri dhe ekonomi. BE-ja nënkupton më shumë para për qytetarët. E gjitha kjo është për të garantuar të ardhmen e të rinjve që ata të qëndrojnë këtu. Ne mbetemi të përkushtuar ndaj qëllimit përfundimtar, sigurisht duke ruajtur dinjitetin dhe identitetin”, tha Zaev.

Mickoski, ndërkohë, vuri në dukje se për momentin ekziston një proces ekzibicionistik, i cili, thotë ai, nuk do të përfundojë mirë dhe e përkujtoi Zaevin për një intervistë të dhënë në fund të shkurtit për “Shpiegelin” gjerman, ku ai tha se zgjidhja nuk duhet të kërkohet në ndryshimin e Kushtetutës.

“Maqedonia edhe më parë kishte fituar të drejtën e gjuhës, kombësisë dhe kodeve”, tha Mickoski.

Zaev me kundërpërgjigje se, ndryshe nga koha e VMRO-DPMNE-së, kur trumbetohej patriotizëm dhe fshehurazi bisedohej për emrin, duke shitur një sërë propozimesh sot, Qeveria është e hapur për këtë proces.

“Sot jemi të hapur, qytetarët i dinë të gjitha detajet e procesit të negociatave, i dini ju, të gjithë i dinë ato. Kjo është një qeveri e hapur që diskuton çështje të tilla delikate për të gjetur një zgjidhje që absolutisht respekton opozitën. Unë dua të qëndrojmë së bashku në këtë çështje, sepse NATO dhe BE janë e ardhmja e fëmijëve tanë”, tha Zaev.

Mickovski theksoi se VMRO-DPMNE mbetet në pozitën e saj në lidhje me kërkesën për egra omens dhe ndryshimet kushtetuese, duke theksuar se nuk mund të mbështesin ndryshimin e Kushtetutës për të ndryshuar emrin kushtetues sepse nuk kanë mandat nga qytetarët dhe e kaë akuzuar kryeministrin se ka shkatërruar të gjithë procesin e negociatave, duke e udhëhequr atë, siç tha ai, në mënyrë ekzibicioniste.

“Kapitali më i madh për një shtet është populli, ju e keni nënvlerësuar popullin. Populli vetë do ta ndërtojnë këtë siç e ka ndërtuar deri tani. Procesi i negociatave me BE dhe integrimi në NATO është paralel me këtë. Njerëzit kanë nevojë për politikanë të ndershëm, të cilët do të udhëheqin të gjithë rindërtimin e shtetit të Maqedonisë”, tha Mickoski.

Megjithatë, Zaev u përgjigj se nëse ata vërtet deklarohen për integrimin në BE dhe NATO duhet të tregojnë fleksibilitet dhe një zgjidhje për shkak se nuk ka patriotizëm me stomak të uritur dhe qytetarët do ta tregojnë mendimin e tyre në referendum.

Ai paralajmëroi se edhe në Nju-Jork në takimin nesër mes dy ministrave të jashtëm do të vazhdojnë të përpiqen që të gjejnë një zgjidhje dinjitoze dhe të mbrojnë identitetin e cila do të ketë një mundësi për të kaluar në Greqi, sepse, tha ai, vetëm atëherë është një zgjidhje e mundshme.

Ndërkohë, Mickoski mendon se realiteti është më ndryshe dhe se Greqia tashmë e ka hedhur poshtë propozimin Republika Ilinditase e Maqedonisë dhe nga ky moment, thotë ai, negociatat e mëtejshme do të zhvillohen mbi disa propozime të tjera nga ajo që e ka pranuar qeveria jonë.

I pyetur se cila është zgjidhja që do të propozonte VMRO-DPMNE për emrin dhe do të zhbllokonte rrugën për në BE dhe NATO, Mickovski tha se nuk mund të flasë për një zgjidhje eventuale të mundshme sepse ai nuk është i njohur me detajet.