Toka po rrotullohet më shpejt se zakonisht

Toka po rrotullohet më shpejt dhe së fundmi ka regjistruar ditën e saj më të shkurtër ndonjëherë, thonë shkencëtarët. 29 qershori 2022 ishte 1.59 milisekonda më pak se dita mesatare, tha shkencëtari Leonid Zotov për CBS News. Kohëzgjatja normale e ditës është 24 orë, ose 86,400 sekonda. Por vitet e fundit, rrotullim i i Tokës është përshpejtuar, duke shkurtuar disa ditë me milisekonda.

“Që nga viti 2016 Toka filloi të përshpejtohet”, tha Zotov, i cili punon në Universitetin Shtetëror të Moskës Lomonosov dhe së fundmi botoi një studim mbi atë që mund të shkaktojë ndryshime në rrotullimin e Tokës.

Zotov dhe kolegët e tij besojnë se luhatja mund të shkaktohet nga baticat e Tokës. Ai thotë se jo çdo ditë është më e shkurtër, por nëse trendi vazhdon, koha atomike – mënyra universale e matjes së kohës në Tokë – mund të duhet të ndryshojë. “Meqenëse nuk mund të ndryshojmë shigjetat e orës të lidhura me rrotullimin e Tokës, ne rregullojmë shkallën atomike të orës”, tha ai.

Advertisements