Toka dikur ishte një botë e madhe ujore

43

Studimi i ri arrin në përfundimin se oqeani fillestar në Tokë ishte shumë më i madh dhe më i thellë sesa supozohej.

Toka e hershme ishte një botë ujore në të cilën oqeani fillestar mund të ketë qenë shumë më i thellë dhe më i madh sesa supozohej më parë. Ne po flasim për Arakean e hershme ose periudhën nga 4 deri në 3.2 miliardë vjet më parë.

Në atë kohë, manteli i tokës, me temperatura ndërmjet 1600 dhe 2700 gradë, ishte shumë më i nxehtë se 1300 deri në 2300 gradë i sotëm. Dhe kjo është pikërisht ajo që shkaktoi një ekuilibër krejtësisht të ndryshëm të ujit, siç zbuluan studiuesit.

Sipas studimit, i cili u botua në revistën Advancing Earth and Space Science, oqeanet tokësore nuk janë i vetmi vend ku ruhet uji i tokës. Sasi të mëdha uji lidhen gjithashtu në mineralet e mantelit të tokës – një efekt që po diskutohet aktualisht në Mars. Por janë pikërisht këto minerale që nuk mund të ruajnë aq shumë ujë në temperatura më të larta se sot.

Prandaj, studiuesit arrijnë në përfundimin se këto masa uji shtesë në sipërfaqen e tokës siguruan që kjo të ishte një botë e madhe ujore. Më parë supozohej se niveli i detit mbeti relativisht konstant për qindra miliona vjet pavarësisht ndërrimeve tektonike dhe klimatike të masave të tokës.