Tito u dashurua në vajzën 30 vjet më të re se ai

310

Ajo ishte pothuajse 30 vjet më e vogël se Tito, por ajo kishte një ndikim të madh në të. Josip Broz Tito kishte dy pasione – gjuetia dhe gratë e bukura. Njëra prej tyre, që është pak e njohur, është Davorjanka Zdenka Paunoviq.

“Tito u takua me Davorjankën e cila ishte 29 vjet më e re se ai, para luftës, ajo u bë sekretare e tij ku pas pushtimit të Zagrebit ata u shpërngulën në Beograd”, thotë historiani Çedomir Antiq.

Antiq thotë se Davorjanka ishte në fakt dashuria e tij më e madhe.Image

Shkrimtari Vladimir Arsenijeviq thotë se dashuria e Titos për Zdenkan, siç e quajti ai, nuk është për t’u habitur: “Ajo kishte bukurinë klasike që përputhej me atë që Tito kishte pritur nga një grua. Ky qëndrim ndaj masave gjithashtu kishte erotizmin e nxitur nga të gjithë udhëheqësit e mëdhenj,” thotë ai.

Viti i parë i luftës ishte në të vërtetë viti i dashurisë së tyre më shkatërruese, por edhe grindjet më të frikshme, raporton “Vestinet”, transmeton Periskopi. Antiq thotë se “Davorjanka dhe Tito jetonin në një kamp partizani, ku nuk kishte zyra private dhe të gjithë mund të dëgjonin të gjitha bisedat, pavarësisht se sa ishin personale.”

Tito nuk ishte dashuria e parë e Davorjankës. Ishte Jovo Kapiciq, komunisti malazez dhe më vonë administrator i ishullit të Golosit. Ai ishte shumë i lodhur nga Davorjanka dhe trishtimin që e kishte marrë kur e kishte parë atë duke kalëruar me Titon.

Zdenka kishte fuqinë të rrezikonte ambiciet e njerëzve nga mjedisi i ngushtë i Titos, dhe në mënyrë të drejtpërdrejtë ndikuan në vendimet politike. Në zyrën e Titos ka punuar deri në vitin 1946, kur vdiq në moshën 25 vjeçare. Ka spekulime të ndryshme, por sipas versionit zyrtar ajo vdiq nga tuberkulozi.

Tito madje e dërgoi atë në trajtim në Moskë, tek mjekët më të mirë, por ajo u kthye shpejt dhe vdiq. Meqë e donte shumë, donte të varrosej në kopshtin e Pallatit të Bardhë, brenda rezidencës së tij në Beograd. Ai nuk i tregoi askujt për vdekjen e saj.

Comments are closed.