Tërmete, tufane, uragane… Pse natyra është gjithnjë e më e dhunshme?

30

Ndërsa dëmet e shkaktuara nga tufani Jebi në Japoni janë ende duke u llogaritur, në ishujt Havai duket se ka ikur rreziku lidhur me kalimin e stuhisë Norman.
POR PSE NGJARJET EKSTREME TË MOTIT PO BËHEN GJITHNJË E MË TË SHPESHTA?
Një studim i botuar në revistën shkencore Pnas llogariti se frekuenca e ngjarjeve ekstreme të motit, si tufane, uragane, përmbytje dhe thatësira të gjata është rritur gjatë dy shekujve të fundit. Të dhënat janë në përputhje me ato të Organizatës Botërore Meteorologjike, sipas të cilës dukuritë e motit, veçanërisht ato të dhunshmet, tani ndikojnë në pothuajse të gjithë planetin. Në dekadën e parë të shekullit 21, numri i njerëzve të vrarë nga katastrofa të tilla ishte të paktën 370,000: 20% më shumë se dekadën e kaluar. Bazuar në të dhëna si këto, IPCC (organizmi i OKB-së që studion ndryshimet klimatike) tha se përmbytjet dhe uraganet “ndoshta do të bëhen më intensive dhe më të shpeshta në fund të shekullit të 21-të”

CILA ËSHTË MARRËDHËNIA MIDIS KËTYRE NGJARJEVE DHE NGROHJES GLOBALE?
Duhet të theksohet se, edhe pse janë rritur në numër, ngjarjet ekstreme të motit janë fatmirësisht ende mjaft të rralla dhe kjo lejon statistika dhe parashikime më të besueshme. Për më tepër, formimi i uraganeve dhe cikloneve ndikohet nga ndryshime periodike në qarkullimin atmosferik dhe rrymat e oqeaneve, gjë që e bën pothuajse të pamundur gjurmimin e secilës nga këto ngjarje në ngrohjen globale.
Frekuenca dhe intensiteti janë duke u rritur dhe klimatologët janë përpjekur të shpjegojnë pse. Rritja është e lidhur me sasinë e madhe të energjisë të pranishme në planet, e cila gjenerohet nga temperaturat më të larta”.
Një pjesë e rëndësishme e kësaj energjie (rreth 90%) grumbullohet në oqeane, të cilat nxehen. Kjo është arsyeja pse është gjithnjë e më e zakonshme që sipërfaqja e tyre të arrijë në 26 ° C, një temperaturë me të cilën formimi i stuhive bëhet më i mundshëm. Jo vetëm kaq:  Për shkak se tufanet e marrin forcën e tyre nga deti, sasia më e madhe e energjisë që është e pranishme në ujë, i bën ato edhe më të forta.

Comments are closed.