[adning id="476476"]

Terapia me oksigjen mund të ndryshojë sëmundjen e Alzheimerit

29

Rezultatet e studimit tregojnë rritjen e rrjedhjes së gjakut dhe oksigjenimin e përmirësuar në trurin e pacientëve që vuajnë nga dëmtime njohëse

Për herë të parë, një provë klinike jo-farmaceutike është provuar efektive në përmbysjen e aktivizuesve kryesorë të sëmundjes Alzheimer, sipas Profesorit të Universitetit të Tel Aviv, Shai Efrati, studimi mbi përdorimin e terapisë me oksigjen hiperbarik (HBOT) për të përmirësuar funksionimin e trurit ishte botuar të enjten në revistën mjekësore të vlerësuar nga kolegët Aging. Studimi, i cili kombinoi përdorimin e HBOT në trajtimin e kafshëve të krijuara gjenetikisht për të zhvilluar Alzheimer dhe një grup individësh mbi moshën 65 vjeç që tashmë po përjetonin rënie të kujtesës – faza para Alzheimerit – dha disa rezultate pozitive.

Këto përfshinin përmirësimin e funksionit vaskular, rrjedhjen e gjakut në tru, kapacitetin e kujtesës, vëmendjen dhe shpejtësinë e përpunimit të informacionit, si dhe një rënie të ngarkesës amiloide të trurit. Amiloidet janë proteina të patretshme. Depozitat beta amyloid në muret e enëve të gjakut të trurit janë patologjia më e zakonshme vaskulare në Alzheimer. “Terapia nxit trupin tonë të bëjë riparimet që janë të nevojshme për të përmbysur procesin që kulmon me sëmundjen e Alzheimerit”, tha Efrati. Një deklaratë për shtyp nga Universiteti i Tel Aviv, ai shpjegoi se “mjekimi hiperbarik është një formë e terapisë që kërkon që pacientët të mbahen në dhoma të veçanta në të cilat presioni atmosferik është shumë më i lartë se ai që përjetohet normalisht në nivelin e detit. Përveç kësaj, ata thithin ajër të përbërë nga 100 për qind oksigjen”.

Trajtimi tashmë përdoret për indikacione të tjera dhe dihet se është relativisht i sigurt kur menaxhohet nga një profesionist mjekësor. Një studim i mëparshëm nga Efrati dhe një ekip nga Qendra Mjekësore Shamir, në nëntor zbuloi se kur të rriturit e shëndetshëm mbi 64 vjeç u vendosën në një dhomë nën presion dhe u dhanë oksigjen të pastër për 90 minuta në ditë, pesë ditë në javë për tre muaj, jo vetëm procesi i plakjes u vonua – në fakt u përmbys.

Ky studim u krye në dy faza. Së pari, minjtë u ekspozuan ndaj HBOT dhe më pas u hetuan duke përdorur imazhe të kafshëve të gjalla me dy fotone. Përmes ekzaminimit të indeve të trurit të minjve, “u vërtetua përfundimisht… se një protokoll i caktuar terapeutik sjell një përmirësim në funksionin vaskular dhe krijimin e enëve të reja të gjakut”, thuhej në njoftim. “Gjithashtu parandalon depozitimin e pllakave të reja amiloide në qelizat e trurit dhe madje çon në heqjen e depozitave ekzistuese të pllakës amiloid”. Rezultatet pozitive në modelet e miut u zbuluan në lidhje me gjetjet e trajtimit tek njerëzit mbi 65 vjeç me rënie njohëse. Terapia përfshinte një seri prej 60 seancash të HBOT në dhomat e presionit gjatë një periudhe prej 90 ditësh.

Efrati e përshkroi procesin që pjesëmarrësit të ulen në një dhomë që duket si një aeroplan me një maskë oksigjeni. Në dhomë, individëve iu administrua HBOT duke përdorur 100 për qind oksigjen në një presion mjedisor më të lartë se një atmosferë absolute për të rritur sasinë e oksigjenit të tretur në indet e trupit. Në një pikë të caktuar, pjesëmarrësve iu kërkua të hiqnin maskat e tyre, duke e kthyer oksigjenin e tyre në nivelet normale. Sidoqoftë, gjatë kësaj periudhe, studiuesit panë që luhatjet në përqendrimin e lirë të oksigjenit u interpretuan në nivelin qelizor si mungesë oksigjeni – në vend që të interpretonin nivelin absolut të oksigjenit. Me fjalë të tjera, ekspozimet e përsëritura hiperoksike me ndërprerje (rritje e nivelit të oksigjenit) shkaktuan shumë nga ndërmjetësit dhe mekanizmat qelizorë që zakonisht shkaktohen gjatë hipoksisë (ulja e niveleve të oksigjenit), diçka që Efrati shpjegoi quhet paradoks hiperoksik.

Efektet e terapisë në tru u vlerësuan duke përdorur një MRI perfuzion me rezolucion të lartë. Rezultatet: 16 për qind -23 për qind rritje në qarkullimin e gjakut cerebral, 16.5 për qind memorie të përmirësuar dhe përmirësime në vëmendjen dhe shpejtësinë e përpunimit të informacionit. “Pas një sërë trajtimesh hiperbarike, pacientët e moshuar që tashmë vuanin nga humbja e kujtesës treguan një përmirësim të rrjedhjes së gjakut në tru, si dhe një përmirësim të vërtetë në performancën njohëse”, tha Prof. Uri Ashery, gjithashtu nga Universiteti i Tel Aviv, i cili ndihmoi me studimin.

“Rrjedhimisht, ne arritëm të demonstronim potencialin latent të mjekësisë hiperbarike për trajtimin e kushteve neurologjike që burojnë nga hipoksia – domethënë, një mangësi e oksigjenit që arrin qelizat”. Një anëtar tjetër i ekipit kërkimor të Tel Avivit, Dr Ronit Shapira, tha: “Kombinimi i një modeli kafshësh nga i cili mund të mësojmë patologjinë e sëmundjes, së bashku me terapinë ekzistuese dhe në dispozicion, ngre shpresën se tani do të jemi në gjendje për të luftuar një nga sfidat më të mëdha ndaj botës perëndimore. Sipas gjetjeve tona, terapia hiperbarike e dhënë në moshë të re ka të ngjarë të parandalojë plotësisht këtë sëmundje të rëndë”. Efrati shpjegoi se deri më tani mendohej se depozitat amiloid ishin shkaku kryesor i sëmundjes së Alzheimerit, por tani kuptohet se amiloidet janë vetëm një “biomarker i sëmundjes”, dhe shkaku kryesor lidhet me dëmtimin e enëve të gjakut.

“Duke trajtuar problemin rrënjësor që shkakton përkeqësim njohës me moshën, ne në fakt po përcaktojmë rrugën drejt parandalimit”, tha Efrati. “Ka të ngjarë që mjekësia hiperbarike potencialisht të sigurojë mundësinë për të jetuar me funksion të mirë të trurit pa u lidhur me moshën kronologjike. Ideja është që të fillohet terapia para shfaqjes së simptomave klinike të demencës dhe para përkeqësimit dhe humbjes së indit të gjerë të trurit. Kjo është faza në të cilën enët e gjakut bllokohen dhe qarkullimi i gjakut dhe furnizimi me oksigjen në tru zvogëlohet – një fenomen që tashmë mund të ndodhë në një moshë relativisht të hershme”.