Temperatura e trupit, kur është normale dhe faktorët që ndikojnë

130

Temperatura e trupit është një parametër i rëndësishëm për të vlerësuar gjendjen shëndetësore të të rriturve dhe fëmijëve, por ka faktorë që mund të ndikojnë në trend, madje edhe gjatë ditës, për shkak të disa faktorëve. Këtu do të gjeni se çfarë është temperatura normale e trupit, cilat janë variablet që ndikojnë dhe me cilat mjete mund ta zbulojmë atë

Temperatura e trupit është një parametër i rëndësishëm për vlerësimin e shëndetit të të rriturve dhe fëmijëve, prandaj është e rëndësishme që vlerat të mbeten sa më afër vlerave normale. Temperatura normale e trupit në përgjithësi është e vendosur në rreth 37 °C, megjithatë, janë disa faktorë që mund të ndikojnë performancën, edhe gjatë ditës për shkak të temperaturës së jashtme, aktivitetit fizik, por edhe asaj që ju hani dhe pini.

Kur ekzistojnë ndryshime nën ose mbi temperaturën që konsiderohet normale, trupi përpiqet të rivendosë situatën, duke rritur prodhimin e energjisë për ta rritur atë, ose nëpërmjet djersitjes dhe vazodilatimit, për të shpërndarë ngrohjen dhe ul temperaturën.  Kur ka ndryshime nën ose mbi varg temperatura që konsiderohet normale, trupi përpiqet vetë për të rivendosur situatën, duke rritur prodhimin e energjisë për të rritur atë, ose nëpërmjet djersitje dhe vasodilation, për të shpërndarë nxehtësinë dhe për të ulur temperaturën.

Natyrisht një temperaturë trupi shumë e lartë, rreth 40 °C dhe një shumë e ulët, mund të jetë shqetësuese, për këtë arsye është e rëndësishme të dini cilat janë vlerat tona optimale, në mënyrë që të shmangni rreziqet: në këto raste është e këshillueshme që të kontaktoni mjekun për një diagnozë të saktë. Më pas gjeni se çfarë është temperatura normale e trupit, cilat janë variablet që e ndikojnë atë dhe me cilat instrumente për ta zbuluar atë.

CILËT JANË FAKTORËT QË NDIKOJNË NË TEMPERATURËN E TRUPIT?

Temperatura e trupit është pra një aspekt i rëndësishëm për trupin tonë dhe ka disa faktorë që mund ta përcaktojnë ose ta ndryshojnë atë. Kur matni temperaturën dhe e krahasoni atë me parametrat normalë, është e rëndësishme të mbani në mend variabla të tillë si mosha, gjinia, mjedisi, stresi dhe madje edhe koha e ditës, qoftë gjatë ditës apo natës.

Për sa i përket moshës, foshnjat zakonisht kanë një temperaturë të paqëndrueshme të trupit, ndërsa është normale për njerëzit e moshuar që të zbulojnë nën 36 °C. Sa i përket stresit, kjo zgjon sistemin tonë nervor vegjetativ, duke stimuluar rritjen e metabolizmit dhe duke rritur prodhimin e nxehtësisë. Nga ana tjetër, në kohë të ditës, temperatura e trupit është më e ulët në mëngjesin e hershëm, rreth orës 5:00, ndërsa tenton të rritet deri në orën 18:00. Kur temperatura normale është normale?

Edhe pse temperatura është një faktor individual, ekziston një mesatare referimi për temperaturën normale të trupit që mund të shkojë nga 36.6 °C në 37 °C te të rriturit. Te foshnjat diapazoni normal varion nga 34.7 °C në 37.7 °C, prandaj një temperaturë që tejkalon 38 °C konsiderohet ethe. Te fëmijët vlerat normale janë të ngjashme me ato të të rriturve, prandaj midis 36 °C dhe 37 °C, duke u bazuar gjithashtu në metodën e matjes: ndërmjet matjes rektale dhe axillare mund të ketë deri në 1 shkallë ndryshimi.

CILA ËSHTË MËNYRA MË E MIRË PËR TË ZBULUAR TEMPERATURËN E TRUPIT?

Matja më e zakonshme është axillary, por ajo është gjithashtu më pak e besueshme, pasi ajo mund të jetë e ndikuar nga variablat e mjedisit, gjithashtu kërkon zbulimin e saktë: pozicionin e saktë të termometrit, sqetull të thatë dhe kontakt të ngushtë me lëkurën. Në këtë zonë zbulimi, dallimi normal është midis 36.5 ° C dhe 36.8 ° C. Matja në kordonin inguinal kryhet në të njëjtën mënyrë dhe, në këtë rast, diapazoni normal shkon nga 37 ° C në 37.5 ° C.

Një tjetër matje është ajo me gojë, zbuluar nga termometrat dixhitalë dhe mat temperaturën e brendshme, të cilat megjithatë mund të ndryshohen nga marrja e ushqimit dhe / ose pijeve të nxehta ose të ftohta. Nëpërmjet një termometër elektronik të pajisur me një sensor infra të kuqe në majë të disponueshme, është e mundur të zbulohet temperatura e veshit ose e timpanisë. Është një matje e shpejtë dhe e lehtë për t’u përdorur, shpesh përdoret për fëmijët dhe të moshuarit, por është një metodë që është kundërindikuar në rast të sekrecioneve të bollshme ose dëmtimit të kanalit të veshit.

Matja e zorrës së trashë është më e besueshme për të zbuluar temperaturën e brendshme: bëhet përmes përdorimit të termometrave dixhitalë për rreth 20-50 sekonda. Sasia normale me ampulën e rektorit është midis 36.8 °C dhe 37.5 °C. Ky lloj i zbulimit, megjithatë, është kundërindikuar në pacientët me sëmundje rektale, në rast të diarresë ose në periudhën postoperative.

Comments are closed.