Teknologjia sjell obezitet tek fëmijët

22

Vetëm duke parë reklamat mund t’i bëjë fëmijët të dëshirojnë një meze të lehtë edhe kur nuk janë të uritur. Prindërit kanë përgjegjësinë përfundimtare për vendosjen e pritjeve për ushqim të shëndetshëm dhe krijimin e udhëzimeve për kohën e ekranit. Duke kufizuar numrin e orëve të kaluara para ekraneve, prindërit mund të fillojnë të rrisin gjasat që fëmijët e tyre të mbajnë (ose të kthehen) në një peshë të shëndetshme

Koha e kaluar përpara ekranit mund të ndikojë në një ushqyerje të pa shëndetshme për fëmijët dhe adoleshentët. Kjo e bën më të vështirë se kurrë që ata të mbajnë peshën e duhur. Edhe para përdorimit në masë të telefonave, fëmijët dhe adoleshentët po kalonin një kohë të konsiderueshme duke parë televizion dhe duke luajtur video lojëra. Sot, teknologjia ka mundësuar lidhje të vazhdueshme përmes dërgimit të mesazheve, mediave sociale dhe aktiviteteve të tjera në internet. Kjo mund të sjellë që të rinjtë të bëjnë zgjedhje jo të shëndetshme.

STATISTIKAT E KOHËS SË EKRANIT. “Koha e ekranit” është koha e kaluar duke parë ekranet digjitale si kompjuterë, shfaqje televizive, lojëra video dhe telefona. Statistikat nga Instituti Kombëtar i Shëndetit tregojnë se “shumica e fëmijëve amerikanë kalojnë rreth tre orë në ditë duke parë TV. Shtuar së bashku, të gjitha llojet e kohës së ekranit mund të jenë gjithsej pesë deri në shtatë orë në ditë”.

SI NDIKON KOHA PËRPARA EKRANIT NË SHTIM NË PESHË? Në vitin 1985, një studim kërkimor në Universitetin e Harvardit identifikoi së pari një lidhje midis shikimit të TV dhe mbipeshës tek fëmijët dhe adoleshentët. Që atëherë, studime të shumta kanë vërtetuar gjetjet e Harvardit. Specialistët e arsimit shëndetësor bien dakord që koha e tepërt e ekranit në të gjitha mediat digjitale krijon zakone jo të shëndetshme në disa mënyra.

MUNGESA E STËRVITJES FIZIKE. Koha e kaluar para një ekrani digjital, qoftë një TV, një tablet ose një smartphone, zakonisht janë të ulur. Të kalosh kaq shumë kohë ulur u lë shumë pak kohë fëmijëve të vegjël të vrapojnë dhe të luajnë, është gjë shumë e dëmshme për ta.

DËSHIRAT PËR USHQIME TË SHPEJTA. Programet televizive që synojnë fëmijët shpesh shfaqin reklama për ushqime jo të shëndetshme, pije të gazuara e gjëra të ëmbla. Vetëm duke parë reklamat mund t’i bëjë fëmijët të dëshirojnë një meze të lehtë edhe kur nuk janë të uritur. Prindërit kanë përgjegjësinë përfundimtare për vendosjen e pritjeve për ushqim të shëndetshëm dhe krijimin e udhëzimeve për kohën e ekranit. Duke kufizuar numrin e orëve të kaluara para ekraneve, prindërit mund të fillojnë të rrisin gjasat që fëmijët e tyre të mbajnë (ose të kthehen) në një peshë të shëndetshme. Udhëzimet mund të përfshijnë një numër specifik të orëve të përditshme të shpenzuara për aktivitete fizike, duke përfshirë lojërat jashtë, ngasjen me biçikletë, përfshirjen në sport dhe shëtitjet familjare.