Të taksohen të pasurit!

26

Qeveritë duhet të marrin në konsideratë mbledhjen e taksave më të larta mbi të ardhurat ose pasurinë e të pasurve për të ndihmuar në pagimin e kostos së madhe të trajtimit të pandemisë Covid-19, ka thënë Fondi Monetar Ndërkombëtar. Pabarazia është zgjeruar në vitin që kur virusi goditi për herë të parë ekonominë globale, tha FMN. Në raportin e tij të monitorimit fiskal gjysmë-vjetor, FMN bëri thirrje për ndryshime të taksave vendore dhe ndërkombëtare që do të rrisnin paratë në dispozicion për të zgjeruar shërbimet publike, për t’i bërë shtetet e mirëqenies më bujare dhe për të përmbushur qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm të KB.

FMN tha që politika fiskale – masat e taksave dhe shpenzimeve – duhet të synojnë mbështetjen për të varfrit. Ajo gjithashtu ka mbështetur publikisht thirrjen nga sekretarja e Thesarit të SHBA, Janet Yellen, për një normë minimale të taksës së korporatave për ta bërë më të vështirë për korporatat e mëdha shumëkombëshe për të minimizuar pagesat e tyre të taksave. “Për të ndihmuar në përmbushjen e nevojave të financimit të lidhura me pandeminë, politikëbërësit mund të konsiderojnë një kontribut të përkohshëm të rimëkëmbjes Covid-19, të mbledhur nga të ardhurat e larta ose pasuritë e miliarderëve,” tha monitori fiskal.