Të lahesh në pishinën 2 mijë vjeçare në temperaturë -6 gradë Celsius (FOTO)

Banorët në qytezën Sarıkaya të provincës Yozgat në Turqinë qendrore përjetojnë kënaqësi duke u larë në temperatura nën gjashtë gradë celsius në hamamin dy-mijë-vjeçar Basilica Therma Roma, të quajtur ndryshe edhe si “Vajza e Mbretit”.

Hamami historik, në të cilin besohet të jetë shëruar vajza e mbretit që jetonte në Kayseri gjatë periudhës romake dhe për këtë arsye është emëruar si “Vajza e Mbretit”, ka kontribuuar në zhvillimin e turizmit në këtë rajon, raporton Anadolu Agency.

Mbetjet e hamamit dhe pishina që mbushet me ujë termal është nxjerrë në dritë në vitin 2014 si rezultat i punimeve arkeologjike të Bashkisë Sarıkaya dhe Drejtorisë Provinciale të Kulturës dhe Turizmit, në koordinim me Prefekturën e Yozgatit.

Pishinat në hamamin antik ishin të mbuluara nga toka para se të nxirreshin në dritë dhe uji që derdhej bosh është pastruar, ndërkohë që struktura ka tërhequr vëmendjen e vizitorëve edhe me arkitekturën e tij dhe ujin me veti shëruese.

Kryetari i Bashkisë Sarıkaya, Ömer Açıkel, tha për AA se të rinjtë që lahen në pishinë, nga njëra anë përjetojnë bukurinë që krijon bora, dhe nga ana tjetër kënaqësinë e larjes në ujë të ngrohtë shërues. Ai tha se autoritetet zhvillojnë aktivitete të vazhdueshme që hamami i periudhës romake të kontribuojë në zhvillimin e turizmit.

“Uji buron vetvetiu. Qarqet shkencore kanë pranuar se ka veti të shumta shëruese e madje ka edhe raporte universitare. Kjo është qendra më e vjetër në botë për trajtim termal dhe pranohet si llixha e parë në botë”, tha Açıkel. Erdal Yücelsoy, njëri nga banorët që lahet në pishinën termale, e cilësoi si shumë zbavitës notin në ujë të ngrohtë në shoqërim të reshjeve të borës dhe motit të ftohtë.

Ndërkaq, Rahman Topal, tha se ky “është një shans shumë i madh” për ta. “Ua rekomandoj të gjithëve”, tha ai. (anadolu agency)