Të jetosh pa shtetësi në Evropë, emigranti thotë se është luftë e përditshme për të

Migrantët e gjeneratës së dytë që jetojnë si qytetarë pa shtetësi në Greqi kanë pohuar se nuk kanë asnjë të dhënë për të ardhmen e tyre përpara zgjedhjeve evropiane.

Samuel Akinola, 31 vjeç, është një nga mijëra njerëz pa shtetësi që jetojnë në Greqi, pavarësisht se janë lindur dhe rritur atje.

Ai ishte i lindur nga prindërit emigrantë, nga Kenia dhe Nigeria, por tha se pa asnjë kombësi ose shtetësi ka qenë një luftë e përditshme për të. “Unë nuk kam qasje në spitale dhe shërbime që të gjithë të tjerët kanë,” tha ai.

“Nuk mund të shkoj në ndonjë qytet evropian dhe të studioj atje, vetëm sepse nuk më lejohet të qëndroj atje”.

Pa shtetësi, njerëzit si Akinola gjithashtu nuk kanë të drejtën e votës, duke përfshirë zgjedhjet evropiane që zhvillohen në mes të 24 dhe 26 majit 2019.

Ai tha: “Nuk kam pasur kurrë shansin të ndjehem evropian këtu në Greqi. “Kjo më degradon si një qenie njerëzore në shoqërinë e sotme. Si mund të më thotë dikush se kam vlerë të njëjtë si evropianët?

“Përmes kësaj, ju mendoni se jeni diçka e ndryshme që nuk mund të bashkëjetoni me askënd tjetër”. Aktori dhe muzikanti më në fund ka fituar dokumente të qëndrimit, dhe qeveria greke ka lejuar tani fëmijët e emigrantëve të aplikojnë për shtetësi.

Por, i gjithë procesi merr një mesatare prej katër vjetësh dhe tashmë ka një diferencë të madhe të mbetur.

Akinola, i cila është gjithashtu një aktivist për të drejtat e emigrantëve, tha se nuk do të aplikojë për shtetësi derisa të gjithë emigrantët në Greqi të kenë të drejtë.

“Ne vetëm kërkojmë që të kemi të drejtën për të votuar, për të qenë në gjendje të udhëtojmë dhe të kemi të drejta dhe mundësi të barabarta për qytetarët evropianë”.