Superkompjuteri i dytë më i shpejtë në botë analizoi gjenet e koronavirusit – Shpresat për kurim shtohen

102

Një studim gjenetik i pacientëve me COVID-19, mundësuar nga superkompjuteri Summit, mund të na ketë çuar një hap përpara drejt kuptimit sesi koronavirusi i ri shkakton sëmundjet. Summit, i vendosur në Oak Ridge National Lab në SHBA, analizoi 40,000 gjene nga 17,000 mostra në fillim të kësaj vere në një përpjekje për të kuptuar virusin, shpjegoi eksperti i AI Thomas Smith në një artikull në platformën Medium. Ndërsa makineria është kompjuteri i dytë më i shpejtë në botë, procesi kërkoi që ai të analizonte 2.5 miliardë kombinime gjenetike – një arritje që zgjati për dy javë. Rezultatet treguan për faktin se bradikinin, një përbërje kimike natyrore që rregullon presionin e gjakut, mund të shpjegojë shumë aspekte të COVID-19 dhe disa nga simptomat e tij. Zbulimet mund të hedhin dritë se pse virusi shkakton probleme vaskulare në pacientë të caktuar, nga goditjet në inflamacion të lëkurës ose gishtërinjve, si dhe duke i hapur rrugën terapive të reja të mundshme për të trajtuar simptomat e tij më të këqija.

Shkencëtarët që interpretuan të dhënat e Summit, të cilët botuan zbulimet e tyre në revistën eLife, besojnë se një furtunë bradikinin – një mosfunksionim i sistemit vaskular që shkakton rrjedhje të enëve të gjakut – mund të jetë faji. Hipoteza e bradikinin sugjeron që një stuhi bradikinin është përgjegjëse për shumë nga simptomat më vdekjeprurëse të COVID-19. Summit tregoi se efektet e COVID-19 nuk ishin të kufizuara në ato të shkaktuara nga kolonizimi i receptorëve ACE2: virusi është i aftë të manipulojë edhe ata. Në vend të kësaj, ai rrëmben në mënyrë aktive sistemet e vetë trupit, duke e mashtruar atë në rritjen e përgjigjes së receptorëve. Studiuesit sugjeruan që përpjekjet për të gjetur një trajtim për simptomat duhet të përqendrohen në frenimin e stuhive të bradikininës. “Eksperimentet e mëtejshme identifikuan disa ilaçe ekzistuese medicinale që kanë potencialin të ri-synohen për të trajtuar stuhinë e Bradikinin”, shkruajnë ata.

Comments are closed.