Sulmet në zemër më vdekjeprurëse gjatë dimrit thotë studimi i fundit

22

Sulmet në zemër janë më vdekjeprurëse gjatë muajve të ftohtë, thotë hulumtimi i fundit. Nëse keni një atak në zemër midis nëntorit dhe prillit, mund të keni gati 50 për qind më shumë gjasa të vdisni se sa dikush që ka një të tillë në verë. Kardiologët në një spital në Leeds shikuan të dhënat e më shumë se 4.000 pacientëve me sulm në zemër gjatë katër viteve për të gjetur statistikat përkatëse. Ata gjetën se numri i sulmeve të zemrës mbetet i qëndrueshëm gjatë gjithë vitit, por rreziku i vdekjes brenda një muaji është rreth 50 për qind më i lartë gjatë dimrit. Nuk ka asnjë arsye të qartë për ndryshimin, thanë ata, por vonesat në spital dhe një numër në rritje i infeksioneve ndoshta fatale mund të jetë për t’u fajësuar. Në Mbretërinë e Bashkuar dikush është hospitalizuar nga një atak në zemër çdo tre minuta – Fondacioni britanik Heart thotë se ka një nevojë urgjente për kërkime në reduktimin e numrit të sulmeve në zemër. Ndërsa në Kosovë, ende nuk ka ndonjë raport të lëshuar hulumtues sa i përket pacientëve me sulme në zemër.