Suksesi i filmit “Zgjoi” nuk ka të ndalur

38

Pas suksesit të madh që kishte në festivalin e filmit “Sundance”, ku edhe doli fitues i tre çmimeve kryesore, “Zgjoi” është përzgjedhur zyrtarisht si pjesë e nominimeve edhe në festivalin e filmave “Sydney”. Lajmi është bërë i ditur nga vetë regjisorja nëpërmjet një postimi më Facebook. Përveç lajmeve, ajo shpërndau edhe përshkrimin e bërë nga festivali, ku ndër të tjera theksohet se, “regjisorja ka sjellë një përrallë tërheqëse për publikun”.

Kjo dramë e jashtëzakonshme bazohet në historinë e vërtetë të një të veje, të luftës në Kosovë që lufton kundër patriarkatit. Tipari debutues nga regjisorja Blerta Basholli është frymëzuar nga bletaria e jetës reale të Fahrije Hotit.

Shtatë vjet pasi burri i Fahrijes u zhduk në Luftën e Kosovës, ajo akoma lufton për të siguruar dy fëmijët e saj. Në këtë vend patriarkal, morali i një gruaje mund të vihet në dyshim edhe për shfaqjen më të vogël të pavarësisë. Por, Fahrija nuk është një grua e zakonshme. Skenari i Bashollit dhe performanca qendrore e kontrolluar e Yllka Gashit, kanë sjellë trashëgiminë e luftës dhe forcën e grave në një fokus të mprehtë dhe shpërblyes. “Basholli ka krijuar një përrallë tërheqëse, plotësisht klasike për kapërcimin e katastrofave,” thuhet në përshkrim.