Sonda kineze Çang 5 ka marrë mostra nga Hëna dhe u nis drejtë Tokës

24

Pekin, 3 dhjetor – Sonda kineze Çang 5 sot kthehet në Tokë dhe pas më shumë se 40 vjetëve do të sjellë mostra nga Hëna.

Nëse sonda kthehet me sukses në Tokë, Kina do të jetë vendi i tretë i cili ka marrë mostra nga Hëna pas SHBA-së dhe ish Bashkimi Sovjetik.

Detyra e Çang 5 ishte të marrë mostra prej dy metrave nën sipërfaqen e Hënës në rajonin e quajtur Stuhia e oqeanit.

Sonda Çang 5 duhet të kthehet në Tokë nga mesi i muajit. Misioni do t’i mundësojë Kinës të provojë teknologjinë e rëndësishme për përfundimin me sukses të projektit për dërgimin e njerëzve në hënë deri në vitin 2030.

Misioni është një fazë e re e programit hapësinor kinez, i cili arriti sukses të madh në fillim të vitit 2019, kur nisi një modul hënor në anën e fshehur të Hënës. Ishte vepra e parë e tillë në botë.

Në vitin 2013 dhe në vitin 2019 Kina dërgoi dy robotë të vegjël me telekomandë të quajtur Lepuj.

Kina ka lëshuar sondë tjetër në Mars këtë verë dhe njoftoi vitin e ardhshëm se do të nisë një robot të telekomanduar. Ai gjithashtu planifikon të ndërtojë një stacion të madh hapësinor deri në vitin 2022.