Simptoma që tregojnë se po helmoni trupin!

Perimet, frutat ose barishtet e lara keq, mishi, peshku, shpendët e papjekur mirë dhe ushqimet e përpunuara në mënyrë të pahijshme mund të çojnë në infeksione parazitare. Parazitët janë të aftë të jetojnë dhe të shumohen në trupin e njeriut, të banojnë në zorrët tona dhe në organet e tjera vitale si mëlçi, mushkëri, tru, zemër, etj. Sipas statistikave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, më shumë se 4.5 miliardë njerëz në botë janë të infektuar me parazitë të ndryshëm, shumica e të cilëve janë parazitë të zorrëve. Rruga kryesore e transmetimit të tyre është nëpërmjet të ushqyerit, pra nëpërmjet marrjes së ushqimit dhe ujit. Ngrënia e perimeve ose frutave të palarë, të cilat mund të përmbajnë vezë paraziti, si dhe mish viçi të infektuar, i përpunuar jo mjaftueshëm, i freskët i ngrirë, pak i kripur, pak i tharë ose i tymosur, peshk i grirë i papërpunuar etj, mund të shkaktojë hyrjen e parazitëve në trupin e njeriut.

Për të mbrojtur veten jo vetëm nga parazitët, por edhe nga sëmundjet e tjera infektive me origjinë bakteriale ose virale, është e nevojshme të respektohen një sërë masash parandaluese. OBSH rekomandon të pini vetëm ujë të zier ose në shishe, të hani ushqime dhe perime të përpunuara termikisht dhe të lani mirë frutat me ujë. Infeksioni me parazitë ndonjëherë mund të fshihet për një kohë shumë të gjatë. Megjithatë, shfaqja e simptomave të caktuara duhet të dyshohet për sëmundje parazitare. Shenjat që tregojnë një infeksion të mundshëm janë si më poshtë: humbje peshe e papritur; zbehje e lëkurës; reaksione alergjike; diarreja; të përziera; dhimbje të forta në vendin ku banojnë parazitët; dhe imuniteti i dobësuar.