Si të shpenzoni më pak energji elektrike

5

Gjatë ditëve të dimrit, shumë qytetarë që nxehen nga energjia elektrike kanë “dhimbje koke” për shkak të rritjes së faturave të rrymës. Hulumtimet tregojnë se konsumi racional dhe zakonet në ndryshim mund t’i bëjnë faturat dukshëm më të vogla. Në vijim ju sjellim disa nga këshilla se si të shpenzoni më pak energji elektrike.

NATËN, ENERGJIA ELEKTRIKE ËSHTË MË E LIRË. Ndizni furrën, bojlerin dhe lavatriçen gjatë natës kur energjia elektrike është më e lirë katër herë.

RËNDËSIA E EKSPOZIMIT. Banesat dhe shtëpitë duhet të jenë të izoluara mirë, rregulloni dritaret dhe dyert që të mos lëshojnë ajër të ftohtë nga jashtë.

NJË NDRYSHIM I VOGËL NË ZAKONET. Fikni dritat në dhomat jo të përdorura. Fikni kompjuterët, TV dhe pajisjet e tjera kur nuk i përdorni.

KUSHTOJINI VËMENDJE KUZHINËS. Gatuani në tenxhere të mbuluara me kapakë të përshtatshëm. Përdorni furrën në mënyrë racionale.

PAJISJET E REJA DHE TË RREGULLTA. Kujdes i veçantë duhet të bëhet gjatë blerjes së pajisjeve të reja, pasi ato me efikasitet energjetik kursejnë midis pesë dhe 15 për qind të energjisë elektrike.

SHKËPUTNI PAJISJET. Mos i vendosni ngarkuesit dhe kabllot e pajisjeve të tjera në prizë kur nuk i përdorni. Ndërsa shpenzimet për pajisje të tilla mund të duken të parëndësishme, kur të gjitha janë mbledhur, ato mund të ndikojnë në faturë.

Comments are closed.