Si të përballoni viruset në sezonin e ftohtë, si ndihmon ‘terapia e dritës’

68

Kur mbërrin dimri, dita shkurtohet në mënyrë drastike, me efekte negative për shëndetin dhe humorin. Shkurtimi i dritës mund të rëndojë situatën emocionale për ata që vuajnë nga melankolia dhe trishtimi, çregullime emocionale të stinës duke, rritur nervozizmin, ankthin, depresionin. Ja si të shfrytëzoni në maksimum orët me diell edhe gjatë stinës gri të dimrit, e cila është në prag. Në një kohë kur të gjithë po përballemi me viroza të shtuara dhe Covid-19, është e domosdoshme që

DIL PËR SHËTITJE – Sipas disa kërkimeve , ora më e mirë për një shëtitje është rreth 10:00 ës, kur drita është në maksimumin e saj. Në mëngjes je në punë? Shfrytëzo pushimin e drekës për të dalë në ajër të pastër: mjaftojnë 20 minuta ecje për të rigjallëruar epidermën, për të luftuar dhimbjen e kokës, qarkulluar gjakun dhe ulur stresin.

TERAPIA E DRITËS  – Sipas të dhënave të një studimi të publikuar në “The American Journal of Psichiatry” rezulton se trajtimi me dritrë të ndritshme është efikas si një medikament i vërtetë kundër shqetësimeve të humorit, me karakter stinor dhe jo vetëm. Terapia e dritës sipas neuroshkencave influencon pozitivisht funksionet  e sistemit serotoninergjik, duke modifikuar nivelet e kortizolit, serotoninës dhe melatoninës. Si ndodhë? Është e nevojshme të ulesh afërsisht  50-70 centimetra nga burimi i dritës, me sytë e hapur, pa fiksuar drejtpërsëdrejti dritën.

LLAMPA KRIPE – Drita magjike e qelibarit që vjen prej llampave të kripës arrin të krijojë menjëherë një atmosferë të ngrohtë dhe qetësuese, perfekte për shtëpinë ose zyrën. Këto llampa kontribuojnë për të ekuilibruar lagështirën, për të mbrojtur nga elektromagnetizmi (studimet janë në vazhdim për këtë) dhe për të jonizuar ajrin, duke përmirësuar cilësinë e ambientit.

HAP DRITARET – Edhe në ditët më të ftohta ajrosja e shtëpisë është thelbësore. Nëse i kalon ditët larg shtëpisë, shfrytëzo momentin e mëngjesit, kur përqindjet e smogut janë nën normë. Hap të gjitha dritaret e shtëpisë njëkohësisht për të krijuar korent në mënyrë që të hyjë ajri i freskët dhe të dalë ai i ndenjuri: 15 minuta do të jenë të mjaftueshme për të freskuar gjithë shtëpinë. Mbi të gjitha, të hapësh dritaret dhe të fusësh dritën në shtëpi  të ndihmon të zgjosh trupin dhe mendjen.

SHPËRNDARËS AROMASH – Në ndryshim nga esencat tradicionale që digjen, shpërndarësi elektrik arrin të shpërndajë aromërat në mënyrë më të fuqishme, duke i ngrohur vajërat dhe duke mbajtur temperaturën konstante. Përveç kësaj, falë dritave do të krijojë një qoshe relaksuese në nivel kromoterapie. Këshilla? Evito përzierjet e gatshme. Merr vajëra esencialë.

RËNDËSIA E TENDAVE – Shpesh tendat  nuk mendohen të një rëndësie të konsiderueshme. Je e ndjeshme ndaj ndryshueshmërisë së dritës? Zgjidh tenda të lehta. Nëse merr tenda të lehta me ngjyra, në orët e ditës shtëpia do të ndriçojë: një përkëdhelje e vërtetë dhe do të të ngrerë humorin.