Si të dilni nga borxhet?

12

Disa njerëz nuk shkojnë përtej kësaj pike sepse nuk dinë se ku duhet të fillojnë. Por ju nuk duhet të shqetësoheni, sepse nese ju jeni gati për të zbuluar hapin e drejt duke thënë lamtumirë borxh!

Hapi i parë është: Te kursesh disa para nga jeta juaj

Mendoni për fondin tuaj emergjent si një rrjet sigurie. Ruajtja e parë ju lejon të merrni pjesë në grupin e mendjes për të qenë në kontroll të parave tuaja. Ju detyron të bëni një ndryshim. Ruajtja e parave në të vërtetë mund të bëhet addicting një herë ju shihni ju mund të bëni atë!

Nuk e dimë kur do të na vijë një stuhi, por dimë se ditë me shi do të vijnë përfundimisht. Surpriza si këto janë një pjesë e jetës. Por nëse keni një fond emergjence, ju nuk do të duhet të hidhni më thellë borxhin kur vjen e pashmangshme në jetën tuaj.

Filloni Fondin e Kursimeve

Po si ? Këtu janë disa ide!

Bëni një buxhet.

Për suksesin tuaj financiar buxheti juaj është çelësi për të kursyer dhe bërë fondin tuaj emergjent Do t’ju tregojë se ku jeni duke kaluar shumë dhe ku mund të prisni për të shpëtuar menjëherë. Por në qoftë se ju nuk bëni një buxhet mujor, nuk do të dini se sa fusha të ndryshme mund të kurseni.

Zmadhoni rrugën e buxhetit të ushqimeve

Ne e dimë se mund të duket e pamundur, por është e mundshme! Bëni një listë të pazarit dhe rrini në të. Vetëm blerjen e artikujve të nevojshëm. Bëni ushqimin e ngadaltë të gatimit dhe shikoni se sa larg do t’ju ndihmojnë të zgjasni sendet ushqimore gjatë javës.

Pastroni shtëpinë nga të tepërtat.

Shisni sendet e teperta dhe veshjet ne dollapin tënd. Largohuni nga bizhuteri me çmim të lartë që keni blerë. Shikoni për faqet e internetit për të shitur gjithçka që nuk po përdorni.

Gjeni mënyra për të sjellë para shtesë.

A jeni një blerës i gjerave te dobishme?  Tani është koha për të përdorur hobi apo aftësitë tuaja për të gjeneruar të ardhura shtesë. Kërkoni mundësi për të punuar jashtë orarit.

Në qoftë se puna juaj nuk ju jep atë opsion, merrni në konsideratë të gjeni një koncert shtesë për të marrë gjatë javës apo fundjavës. Sigurisht, nuk mund të jetë joshëse – por pastaj përsëri, qendrimi në borxh nuk është shumë qëndrues.

Vendosni se çfarë mund të jetoni pa…

A jeni gati për një sakrifice? Shko nëpër faturat dhe anuloni çdo anëtarësim të panevojshëm dhe shërbimet e abonimit. Lamtumirë për anëtarësim palestër  dhe revista mujore që nuk keni lexuar kurrë! E tjer. Ndoshta është koha për të hedhur shume gjera te pa nevojshme.

Shikoni në këtë mënyrë jetese: Nëse po punoni një punë shtesë, a keni ende kohë për të shikuar shumë programe televizive? Pak sakrificë për një periudhë kohe qe mund të shtoni paratë shtesë në xhepin tuaj shumë shpejt!

Pasi të keni arritur numrin magjik te nevojshëm, merrni paratë tuaja në bankë. Mos i mbani ato në shtëpi – do ta përdorni, sepse është atje! Ju do të habiteni se sa e lehtë është të justifikoni një “emergjencë” kur harroni të merrni para, ose njerëzit tuaj po grumbullojnë para për një dhuratë. Në vend që ta tundoni veten me para në dorë, hapni një llogari kursimi të ndarë nga llogaria juaj e rregullt e kontrolluar.

Mos e prek. Është për emergjencat

Ti mund ta bësh

Një rrjet sigurie për të papriturat nuk është i vetmi plus në fillimin e fondit tuaj të emergjencës. Ky hap i parë gjithashtu ju jep besim, një ndjenjë arritjeje dhe një ndjenjë kontrolli. Ky hap dëshmon që mund të kurseni para. Ju mund të kontrolloni sjelljen tuaj. Ju keni zbuluar fuqinë e fokusit dhe vendosmërisë së madhe tuajen. Tani vazhdoni të përdorni ato aftësi për të trajtuar hapin tjetër – duke u larguar nga borxhi juaj.

Comments are closed.