[adning id="476476"]

Si ndikon HIV në trup?

36

HIV nuk shkakton shumë simptoma të jashtme ose të dukshme derisa sëmundja të përparojë. Për këtë arsye, është e rëndësishme të kuptohet se si transmetohet HIV dhe mënyrat për të parandaluar transmetimin. HIV mund të transmetohet duke bërë seks, duke përfshirë seksin oral, vaginal dhe anal, hala ndarëse, përfshirë hala tatuazhesh, hala të përdorura për shpimin e trupit dhe hala të përdorura për injeksionin e ilaçeve

HIV sulmon një lloj specifik të qelizave të sistemit imunitar në trup, dhe nëse lihet i pa trajtuar, edhe një infeksion i vogël siç është ftohja mund të jetë shumë më i rëndë. Kjo pasi trupi ka vështirësi t’i përgjigjet infeksioneve të reja. Jo vetëm që HIV sulmon qelizat CD4, por gjithashtu përdor qelizat për të bërë më shumë viruse. HIV shkatërron ato qeliza duke përdorur makineritë e tyre të replikimit për të krijuar kopje të reja të virusit. Kjo në fund të fundit bën që qelizat CD4 të fryhen dhe të shpërthejnë. Kur virusi ka shkatërruar një numër të caktuar të qelizave dhe numri i CD4 bie nën 200, një person do të ketë përparuar në AIDS. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se përparimet në trajtimin e HIV kanë bërë të mundur që shumë njerëz me HIV të jetojnë më gjatë, jetë më të shëndetshme.

SI TRANSMETOHET HIV?

HIV transmetohet përmes kontaktit me lëngjet trupore siç janë: gjaku, sperma, sekrecioni vagjinal dhe qumështi i gjirit. Seksi pa prezervativ, madje edhe gjilpëra e tatuazheve mund të rezultojë në transmetimin e HIV. Sidoqoftë, HIV pozitiv është në gjendje të arrijë shtypjen virale, duke bërë kështu që të mos jetë në gjendje të transmetojnë HIV tek të tjerët përmes kontaktit seksual. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), një person ka arritur shtypjen virale kur ka më pak se 200 kopje të RNA të HIV për mililitër gjak. HIV klasifikohet në 3 faza: HIV akut, HIV kronik dhe AIDS. HIV jo gjithmonë shumëzohet me shpejtësi. Nëse nuk trajtohet, mund të duhen vite që sistemi imunitar i një personi të preket mjaftueshëm për të treguar shenja të mosfunksionimit imunitar dhe infeksioneve të tjera. Shikoni një kronologji të simptomave të HIV. Edhe pa simptoma, kjo sëmundje mund të jetë akoma e pranishme në trup dhe ende mund të transmetohet. Marrja e një trajtimi adekuat që rezulton në shtypjen virale ndalon progresin e mosfunksionimit imunitar. Trajtimi adekuat ndihmon gjithashtu në rigjenerimin e sistemit imunitar të dëmtuar.

SI NDIKON HIV AKUT NË TRUP?

Sapo një person të kontraktojë HIV, infeksioni akut ndodh menjëherë. Simptomat e infeksionit akut mund të ndodhin ditë ose javë pas kontraktimit të virusit. Gjatë kësaj kohe, virusi shumëzohet i pakontrolluar dhe me shpejtësi në trup. Kjo fazë fillestare e HIV mund të rezultojë në simptoma të ngjashme me gripin. Shembuj të këtyre simptomave përfshijnë: ethe, dhimbje koke, skuqje, nyje limfatike të fryra, lodhje, mialgji, ose dhimbje muskulore.

Sidoqoftë, jo të gjithë njerëzit me HIV përjetojnë simptoma fillestare të ngjashme me gripin. Simptomat e gripit janë për shkak të rritjes së kopjeve të HIV dhe infeksionit të përhapur në trup. Gjatë kësaj kohe, sasia e qelizave CD4 fillon të bjerë shumë shpejt. Sistemi imunitar fillon më pas, duke bërë që nivelet e CD4 të rriten edhe një herë, nivelet e CD4 mund të mos kthehen në lartësinë e tyre para HIV. Përveç potencialit të shkaktimit të simptomave, faza akute është kur njerëzit me HIV kanë shansin më të madh për të transmetuar virusin te të tjerët. Kjo sepse nivelet e HIV janë shumë të larta në këtë kohë. Faza akute zakonisht zgjat midis disa javësh dhe muajsh.

SI NDIKON HIV KRONIK NË TRUP?

Faza kronike e HIV-it njihet si faza latente ose asimptomatike. Gjatë kësaj faze, një person zakonisht nuk do të ketë aq shumë simptoma sa kishte gjatë fazës akute. Kjo është për shkak se virusi nuk shumohet aq shpejt. Një person mund të transmetojë HIV nëse virusi lihet i pa trajtuar dhe ata vazhdojnë të kenë një ngarkesë virale të zbulueshme. Pa trajtim, faza kronike e HIV-it mund të zgjasë për shumë vite përpara se të kalojë në AIDS. Përparimet në trajtimet antiretrovirale kanë përmirësuar ndjeshëm opinionin për njerëzit që jetojnë me HIV. Me trajtimin e duhur, shumë njerëz që janë HIV pozitivë janë në gjendje të arrijnë shtypjen virale dhe të jetojnë jetë të gjatë dhe të shëndetshme.

SI TRAJTOHET HIV?

Trajtimet për HIV zakonisht përfshijnë terapi antiretrovirale. Ky nuk është një regjim specifik, por përkundrazi një kombinim i tre ose katër ilaçeve. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka miratuar aktualisht gati 50 ilaçe të ndryshme për të trajtuar HIV. Terapia antiretrovirale funksionon për të parandaluar që virusi të kopjohet vetë. Kjo ruan nivelet e imunitetit ndërsa ngadalëson përparimin e sëmundjes. Para përshkrimit të ilaçeve, një ofrues i kujdesit shëndetësor do të marrë parasysh këta faktorë: historinë shëndetësore, nivelet e virusit në gjak, efektet anësore të mundshme, kostot ose ndonjë alergji para-ekzistuese.

SI MUND TË PARANDALOHET HIV?

HIV nuk shkakton shumë simptoma të jashtme ose të dukshme derisa sëmundja të përparojë. Për këtë arsye, është e rëndësishme të kuptohet se si transmetohet HIV dhe mënyrat për të parandaluar transmetimin. HIV mund të transmetohet duke bërë seks, duke përfshirë seksin oral, vaginal dhe anal, hala ndarëse, përfshirë hala tatuazhesh, hala të përdorura për shpimin e trupit dhe hala të përdorura për injeksionin e ilaçeve. Gjithashtu duke rënë në kontakt me lëngjet e trupit, të tilla si sperma, lëngu vaginal, gjaku dhe qumështi i gjirit. HIV nuk transmetohet duke marrë frymë të njëjtin ajër si një person që jeton me HIV, duke u kafshuar nga një mushkonjë ose insekt tjetër kafshues, nga përqafimi, mbajtja e duarve me të, puthja ose prekja e një personi që jeton me HIV.

Duke pasur parasysh këtë, disa nga mënyrat që një person mund të parandalojë HIV përfshijnë: Praktikimi i metodës së abstinencës duke u përmbajtur nga seksi oral, anal ose vagjinal, gjithmonë duke përdorur një pengesë, të tillë si prezervativ, kur bëni seks oral, anal ose vaginal, duke shmangur ndarjen e gjilpërave me njerëz të tjerë. Ofruesit e kujdesit shëndetësor zakonisht rekomandojnë që njerëzit të bëjnë një test HIV të paktën një herë në vit nëse kanë pasur marrëdhënie seksuale pa prezervativë ose gjilpëra të ndara me dikë në të kaluarën. Simptomat mund të duhen me vite që të shfaqen, prandaj është kaq e rëndësishme të testoheni rregullisht. Përparimet në trajtimet me HIV do të thotë se njerëzit po jetojnë më gjatë me këtë gjendje se kurrë më parë. Bërja e testeve rregullisht dhe kujdesi i mirë për shëndetin mund të zvogëlojë transmetimin. Nëse HIV është kontraktuar, marrja e një trajtimi të hershëm mund të parandalojë transmetimin e mëtejshëm tek të tjerët, si dhe përparimin e sëmundjes. Trajtimi është jetik për të parandaluar kalimin e sëmundjes në AIDS.