Si lidhen diabeti, depresioni dhe sëmundjet e veshkave?

Një studim i vitit 2021 ekzaminoi efektin e depresionit në sëmundjen ekzistuese të veshkave. Ai ndoqi 486 persona me diabet të tipit 2 dhe sëmundje të veshkave, të grupuar sipas nivelit të tyre të depresionit. Studimi zbuloi se depresioni rrit mundësinë e përparimit në fazën përfundimtare të sëmundjes renale me 12.4 për qind për depresionin e butë dhe 45.1 për qind për të rëndë

 

Diabeti, depresioni dhe sëmundja e veshkave janë kushte të veçanta, por ato kanë një lidhje. Ato shpesh ndodhin së bashku. Është e rëndësishme të mbani mend se depresioni është një gjendje mjekësore e trajtueshme, ashtu si diabeti dhe sëmundja e veshkave. Diabeti mund ta përkeqësojë depresionin dhe anasjelltas. Të dyja mund të kontribuojnë në shfaqjen e sëmundjes së veshkave. Nëse keni diabet dhe depresion, të kuptuarit e lidhjes së tyre me sëmundjen e veshkave mund t’ju ndihmojë të ndërmerrni hapa për të mbrojtur veten.

Diabeti dhe depresioni ndonjëherë ndodhin së bashku. Sfida e të jetuarit me diabet mund të kontribuojë në çështjet e shëndetit mendor, të cilat mund ta bëjnë menaxhimin e diabetit të ndihet shumë dërrmues. Ekziston gjithashtu një lidhje midis depresionit dhe ndryshimeve të enëve të gjakut të lidhura me diabetin, sipas hulumtimit. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) tregojnë se njerëzit që jetojnë me diabet kanë dy deri në tre herë më shumë gjasa të përjetojnë depresion sesa ata pa këtë gjendje. Jo të gjithë diagnostikohen, por ata që marrin pjesë në trajtimin e depresionit shpesh përjetojnë përfitime. Simptomat e depresionit përfshijnë: humbja e interesit për aktivitetet që ju kanë pëlqyer më parë; trishtim ose zbrazëti e vazhdueshme; lodhje e përsëritur; ndryshimet e oreksit; si dhe ndërprerje e gjumit. Por trajtimi i depresionit që përfshin mjekim dhe terapi është shpesh i suksesshëm.

Advertisements

Diabeti i tipit 1 dhe i tipit 2 rrisin mundësinë e sëmundjes kronike të veshkave (SKV). Rreth 1 në 3 të rritur që jetojnë me diabet kanë gjithashtu SKV. Diabeti shkakton disa probleme që mund të çojnë në SKV: sheqer të lartë në gjak; presionin e lartë të gjakut dhe kolesterol i lartë.

Fillon me sheqer të lartë të vazhdueshëm në gjak, i cili mund të ngurtësojë dhe dëmtojë muret e enëve të gjakut. Kjo rrit presionin e gjakut. Sheqeri i lartë në gjak gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime në nivelet e kolesterolit, duke e bërë kolesterolin e mirë shumë të ulët dhe kolesterolin e keq shumë të lartë. Nëse sheqeri në gjak, presioni dhe kolesteroli janë shumë të larta, kjo mund të ndërhyjë në enët e gjakut që furnizojnë veshkat. Kjo mund të shkaktojë SKV. Ndërsa diabeti është një kontribues i njohur i problemeve të veshkave, shtimi i depresionit në ekuacion rrit mundësinë për të zhvilluar SKV. Një studim i vitit 2016 i njerëzve me diabet zbuloi se ata që jetonin me depresion të njëkohshëm kishin një shans 20 për qind më të lartë për të zhvilluar sëmundje kronike të veshkave. Depresioni në pjesëmarrësit e studimit gjithashtu rriti mundësinë e tyre për të gjitha shkaqet e vdekjes.

Një studim i vitit 2021 ekzaminoi efektin e depresionit në sëmundjen ekzistuese të veshkave. Ai ndoqi 486 persona me diabet të tipit 2 dhe sëmundje të veshkave, të grupuar sipas nivelit të tyre të depresionit. Studimi zbuloi se depresioni rrit mundësinë e përparimit në fazën përfundimtare të sëmundjes renale me 12.4 për qind për depresionin e butë dhe 45.1 për qind për të rëndë.