Si janë dukur tinejxherët para 9000 viteve?

16

Nga hera e fundit që dikush doli në fytyrë të Zoras, kanë kaluar 9.000 vjet, por tani kjo vajzë adoleshente nga Greqia mund të shihet përsëri pasi shkencëtarët rindërtuan fytyrën e saj për të treguar se si njerëzit në mesolithik dukeshin, rreth 7000 para Krishtit .Ajo u zbulua në 1933 në shpellën Teopetra, në Greqinë qendrore, vajza u quajt “Avgi”, sepse ajo jetonte në fillim, “abstenimin” e qytetërimit. 

Besohet se ajo, bazuar në kocka dhe dhëmbë, është midis 15 dhe 18 vjeç. Ajo ka një nofull të shquar, besohet se nga përtypja e lëkurës së kafshëve dhe shprehja e fërkimit në fytyrë. I pyetur se pse ajo dukej i zemëruar, profesori i orthodontit Manolis Papagrikorakis, i cili bëri një rikonstruksion të fytyrës silikoni, tha se nuk ishte e mundur që ajo të mos zemërohej në atë kohë.Është e mundur që Zora ishte anemike dhe kishte një sëmundje, dhe provat tregojnë gjithashtu probleme me nyje, gjë që e vështirëson ecjen. Të gjitha këto kontribuonin në vdekjen e saj, thonë shkencëtarët. 

Shpella Theopatra ndodhet në territorin e Thesalisë dhe banonte për herë të parë 100,000 vjet më parë. Ai gjeti armë nga paleolitik, mesolitik dhe neolitik, si dhe qeramika nga neoliti. 

Ajo është ekspozuar në Muzeun e Akropolit në Athinë.

Comments are closed.