Shumë misione diplomatike pa ambasador, do pritet deri pas zgjedhjeve, Sindikata: Niveli i përfaqësimit joserioz

32
Shkup, 30 maj – Mungesa e ambasadorëve në misione të rëndësishme diplomatike konsullore është e papërgjegjshme dhe joserioze, në një kohë kur vendi është anëtarësuar në NATO dhe është në pritje të fillimit të negociatave me BE. Ky është pozicioni i Sindikatës së Diplomatëve, sipas të cilit niveli i përfaqësimit të shtetit ulet në ushtruesit e detyrave, sepse funksioni i tyre nuk është i njëjtë me atë të një ambasadori.

Por nga MPJ thonë se ndërsa është më mirë që përfaqësuesi i shtetit të jetë në nivelin më të lartë, ata që janë në detyrë e kryejnë punën e tyre në mënyrë profesionale, ambasadat janë funksionale ndërsa vendet pritëse e kuptojnë sepse janë të vetëdijshëm për situatën.

Procedura për emërimin e ambasadorëve të rinj mbeti e papërfunduar, pasi Parlamenti u shpërnda në Shkurt për shkak të zgjedhjeve dhe ata u shtynë për shkak të pandemisë. Si rezultat, misionet diplomatike dhe konsullore, ku nuk kemi pasur drejtues misionesh për një kohë të gjatë, do të qëndrojnë kaq pafundësisht, të paktën derisa të përfundojnë të gjitha procedurat zgjedhore, pas së cilës pritet të shihet nëse qeveria e ardhshme kundërshton ndonjë nga kandidatët për ambasador.

Kandidatët për ambasadorë në misionet diplomatike dhe konsullore janë:

• Agron Buxhaku – Otavë
• Rami Rexhepi – Romë
• Beti Jaceva – Hagë
• Shpresa Jusufi – Prishtinë
• Shaban Jashari – Doha
• Vasko Grkov – Beograd
• Sasko Todorovski – Strasburg
• Misho Dokmanovic – – Tel Aviv
• Dancho Markovic – – Tiranë
• Milaim Fetai – Zagreb
• Faton Bejta – Kopenhagë
• Teuta Demjaha – Kombet e Bashkuara
• Dane Talevski – NATO.

Comments are closed.