SHBA-ja largohet nga Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut

Shtetet e Bashkuara janë larguar nga Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejta të Njeriut, duke e cilësuar të njëjtin si “pellg të paragjykimeve politike”. Ambasadorja amerikane në OKB, Nikki Haley, ka thënë se ky trup përbën “tallje” për të drejtat e njeriut. I formuar më 2006, Këshilli me bazë në Gjenevë është kritikuar për lejimin e disa shteteve për të qenë anëtare, në të cilat janë vënë në pikëpyetje të drejtat e njeriut. Mirëpo aktivistët kanë thënë se vendimi amerikan mund të dëmtojë përpjekjet për të vëzhguar dhe adresuar abuzimet e të drejtave të njeriut në botë. Haley ka njoftuar për largimin e shtetit të saj nga Këshilli, në një konferencë të përbashkët me Sekretarin amerikan të Shtetit, Mike Pompeo. Ky i fundit e ka quajtur Këshillin, “mbrojtës të dobët të të drejtave të njeriut”. Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, ka njoftuar përmes një deklarate se ai do të “kishte preferuar më shumë” që SHBA-ja të mbetej pjesë e Këshillit. Komisioneri i OKB-së për të drejta të njeriut, Zeid Ra’ad Al Hussein, e ka cilësuar tërheqjen e SHBA-së “dëshpruese, ndonëse lajm jo shumë befasues”. Izraeli në anën tjetër ka përshendetur vendimin amerikan.