SHBA-ja kthehet në Këshillin e KB-së për të drejta të njeriut

16

SHBA-ja pas 3.5 vitesh të daljes dramatike po kthehen në Këshillin e Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut.

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së i zgjedh sot anëtarët e rinj të organit më të lartë të OKB-së për të drejtat e njeriut, të cilët do të kenë një mandat trevjeçar, duke filluar nga 1 janari.

Edhe pse anëtarët zgjidhen me votim të fshehtë, zgjedhjet nuk janë konkurruese, me 18 vendet-kandidate që përmbushin 18 vende. Detyra e Këshillit është të forcojë promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut në botë, t’u përgjigjet shkeljeve të tyre dhe të japë rekomandime.

SHBA-ja është tërhoqur nga Këshilli në vitin 2018, gjatë mandatit të Donald Trampit, i cili akuzoi trupin e OKB -së për hipokrizi dhe obsesion me Izraelin.

Sipas diplomatëve anonimë, Kina ka përdorur praninë amerikane në Këshill për të zgjeruar ndikimin e saj.

Ambasadori i Kinës në OKB në Gjenevë, Çen Ksu, deklaroi dje se ai shpresonte që SHBA-ja “do të përfshihej në një dialog konstruktiv dhe nuk do të përpiqen t’i shndërronin të drejtat e njeriut në një mjet politik”.