Sfida e re turke, Arma II gati për prodhim

Krahasuar me paraardhësit e tij, modeli Arma II ka performancë dukshëm më të mirë, dhe kryesisht një kapacitet ngarkese dukshëm më të lartë. “Arma ka një ngarkesë boshtore deri në 30 tonë dhe po e rrisim në 40 tonë në Arma II. Prandaj, ne ofrojmë mbrojtje më të madhe si nga minat ashtu edhe nga kërcënimet e energjisë kinetike. Në Arma II i ofrojmë përdoruesit opsione të reja të ndryshme, më shumë mbrojtje dhe përshtatshmëri ndaj një numri më të madh detyrash”, tha Gorguc

 

Automjeti ushtarak Arma II me lëvizje 8×8 është një degë e re e industrisë së dedikuar turke dhe së shpejti do të hyjë në prodhim serik, pasi të kalojë një provë prej 6000 kilometrash. Është një tjetër në serinë e produkteve turke të zhvilluara nga ekspertë vendas në industrinë e mbrojtjes, raporton Anadolia. Drejtori i përgjithshëm i Otokar, Serdar Gorguc tha se kompania prodhon dhe eksporton automjete me lëvizje 4×4 që nga viti 1987, se ata krijuan familjen e automjeteve Arma me burimet e tyre në vitin 2006 dhe më pas zhvilluan modele duke marrë parasysh nevojat në rritje të tregut. Otokar zhvilloi automjete Arma me ngasje 6×6 dhe 8×8 dhe Gorguc tha se shitjen e parë jashtë vendit u arrit në vitin 2015. Kohët e fundit, 400 armë me fuqi 8×8 dolën nga linja e montimit për Emiratet e Bashkuara Arabe.

“Dy vite më parë, ne filluam punën për një model të ri automjetesh Arma, në përputhje me nevojat në rritje, përshtatshmërinë ndaj shumë platformave të ndryshme, detyra të ndryshme dhe kërkesa për mbrojtje më të madhe ndaj kërcënimeve në rritje. Më në fund erdhëm te një automjet që e quajtëm Arma II”, tha Gorguc.

Advertisements

Ai shpjegoi se, krahasuar me paraardhësit e tij, modeli Arma II ka performancë dukshëm më të mirë, dhe kryesisht një kapacitet ngarkese dukshëm më të lartë. “Arma ka një ngarkesë boshtore deri në 30 tonë dhe po e rrisim në 40 tonë në Arma II. Prandaj, ne ofrojmë mbrojtje më të madhe si nga minat ashtu edhe nga kërcënimet e energjisë kinetike. Në Arma II i ofrojmë përdoruesit opsione të reja të ndryshme, më shumë mbrojtje dhe përshtatshmëri ndaj një numri më të madh detyrash”, tha Gorguc. Ai tha se si Otokar kanë bërë shumë punë për të ulur varësinë nga vendet e huaja dhe për të rritur shkallën e prodhimit vendas. Kreu i kompanisë Otokar thotë se testet në mjetin Arma II kanë zgjatur tre vjet dhe se gjithçka është gati për fillimin e prodhimit serik.

“PROJEKTI I AUTOMJETEVE TË GJENERATËS SË ARDHSHME”

“Nuk kemi nevojë për investime shtesë. Kemi bërë të gjitha investimet përkatëse dhe të gjitha testet kanë përfunduar me sukses, jemi gati për prodhim masiv”, tha Gorguc. Duke theksuar se Arma II do të forcojë pozitën e markës Arma në tregjet në Turqi dhe jashtë saj, ai tha se në Arma II mund të përdorin pajisje speciale për misione dhe sisteme të armëve të rënda, gjë që modelet e mëparshme nuk mundën, për shkak të ngarkesës së pamjaftueshme. Në Otokar, ata besojnë se platforma Arma II është një kandidate e fortë për “Projektin e Automjeteve të Gjeneratës së ardhshme”, që po zbatohet nga Forcat e Armatosura Turke.

“Ne po mundohemi të jemi të suksesshëm në të gjitha tregjet botërore me produkte shumë të ndryshme. Shpresojmë që edhe Arma II të jetë një hap përpara dhe të na mundësojë zgjerimin e mëtejshëm”, tha Gorguc. Mjeti i blinduar 8×8 Arma II u zhvillua nga ekipi i kërkimit dhe zhvillimit të Otokar, duke marrë parasysh kërcënimet asimetrike që hasen shpesh në konflikte në zona të ndryshme gjeografike, përveç kushteve klasike të luftimit. Arma II është projektuar për të ofruar mbrojtjen më të lartë balistike, të minave dhe mjeteve shpërthyese të improvizuara (IED) në klasën e saj në botë, së bashku me aftësinë e lartë të aksesit në terren.

SISTEME TË NDRYSHME ARMËSH DHE PAJISJESH

Arma II, me një peshë maksimale të ngarkesës 40 tonë dhe një motor 720 kuaj fuqi, mundëson integrimin e sistemeve të armëve të rënda deri në kalibrin 120 mm. Sistemi i drejtimit mund të kontrollojë të gjitha akset, dhe në këtë kuptim të gjitha rrotat janë të drejtueshme. Për shkak se është projektuar si një platformë modulare, Arma II mund të përshtatet për detyra të ndryshme. Përveçse mund të përdoret si një mjet luftarak standard i blinduar me rrota dhe një transportues personeli i blinduar i klasit të këmbësorisë, Arma II mund të integrohet me një sërë sistemesh armësh, pajisje dhe sisteme të ndryshme. Arma II, e cila ka variante të ndryshme, mund të shërbejë si një mjet zbulimi me mjete vëzhgimi dhe përgjimi dhe një mjet komandimi dhe kontrolli me vëllimin e madh të brendshëm dhe aftësinë për të lëvizur shumë shpejt. Me nënsistemet e duhura, Arma II mund të shërbejë edhe në misionet e shpëtimit në fushëbetejë dhe me volum shtesë mund të kryejë detyra të ndryshme si mirëmbajtje-riparime dhe ndihmë emergjente.