Serwer: Albini ka të drejtë, Grenell nuk ka eksperiencë në diplomaci

6

Reagimi i të dërguarit të posaçëm për dialogun Kosovë-Serbi, Richard Grenell, në lidhje me reciprocitetin e lajmëruar nga ana e Albin Kurtit në marrëdhëniet me Serbinë, ka nxitur debate në rajon.

E fundit që pati një reagim në lidhje me këtë çështje, ishte Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, e cila kërkoi që qeveria e Kosovës të heq taksën ndaj mallrave serbe, si dhe të zbatojë porosinë e Richard Grenell për sa i përket mos zbatimi të parimit të reciprocitetit.

Por nuk është i këtij mendimi, studiuesi i njohur i Marrëdhënieve Ndërkombëtare, Daniel Serwer, i cili në një reagim ekskluziv për gazetën “Shekulli”, thekson se, Albin Kurti ka të drejtë në këtë iniciativë.

“Reciprociteti është një element vital në Marrëdhëniet Ndërkombëtare. Z. Grenell, i cili nuk ka eksperiencë në diplomaci, ndoshta nuk është në dijeni të këtij fakti. Albini ka të drejtë”, shprehet Z. Serwer.

Sa i takon reciprocitetit me Serbinë në planin politik, tregtar dhe ekonomik, z.Kurti ka deklaruar: “Tarifa 100% ndaj mallrave të Serbisë do të zëvendësohet me parimin e reciprocitetit. Tarifa 100% hiqet porsa të vendoset reciprociteti. Shumë shpejt fillojmë t’i përgatisim Doganat e Kosovës për këtë. Si Kryeministër i Republikës së Kosovës e kam shprehur vullnetin që ta heqim tarifën 100%. Pres që Serbia të deklarohet se ka vullnet për ndaljen e fushatës për çnjohjet e pavarësisë së Kosovës.”

Kujtojmë që sot, zëdhënësi i Grenell-it, Dick Custin, tha për REL se “Grenell e inkurajon Kosovën që ta heqë taksën 100% ndaj prodhimeve të importuara nga Serbia, pa reciprocitet”. “Kosova duhet ta heqë taksën ndaj mallrave të Serbisë, pa reciprocitet. Jo vetëm ta pezullojë, por ta heqë plotësisht atë”, tha Custin.

Comments are closed.