Sallami, sa kalori ka dhe disa truke që duhet të dini

15

Do të ketë qindra lloje sallamesh “të varur” në qytet (por gjithashtu do të shpërndahen në kabinat speciale): në Cremonese deri të dielën organizohet Festivali i dytë i Sallamit, i cili tërheq mijëra njerëz që e pëlqejnë sallamin, por edhe kritikë gastronomikë të këtij specialiteti. Pa pagesë, konferenca si dhe histori të sallamit më të dashur italian në botë. Ka shtatëdhjetë lloje të çertifikuara për rreth 14 mijë tonë prodhim vjetor.

Si të hiqni lëkurën

A lodheni gjithmonë duke hequr lëkurën nga sallami juaj? Këshilla e ekspertëve është ta mbyllni atë në një leckë të lagur për të hequr lëkurën më shpejt.

Odisea

Te Odisea (poemë epike e shekujve shtatë dhe të tetë A.C. Homerit) gjendet përshkrimi i parë i një suxhuku: është bërë me yndyrë dhe gjak. Për dikë do të ishte vetëm një sallam primitiv.

Hapësirë

Salami i parë i nisur në hapësirë quhet “Gagarin”: “Gagarin”, sallami i parë i nisur në hapësirë. Astronauti me bagazh arriti në mezosferë, i lidhur me bordin e prerjes prej druri, në bordin e një baloni aerostatik të mbushur me 4 metra kub të heliumit të pastër.

Dita Botërore

Sallami është një produkt që i referohet menjëherë Italisë, në të vërtetë për shumë, është suxhuku më e famshëm italian në botë. Por, Dita Ndërkombëtare e Sallamit është bërë në SHBA: “Dita e Sallamit” festohet në mbarë botën më 7 shtator.

Mënyrë të thëni

“Ju jeni një sallam!”. Sa herë kemi dëgjuar këtë thirrje, e cila në të afërm nuk i referohet sallamit, por merlucit. Në të vërtetë, peshku i kripur në fund të Mesjetës u quajt “salamen”.

Ruajtja

Është e këshillueshme që sallami të mbushet në një leckë ose në një qese letre (tipike për bukë ose gatim): në këtë mënyrë ju gjithmonë do të rri i freskët.

Kaloritë

“Nëse mendojmë për kalorinë e një sandviçi me sallam, kemi frikë se mund të ketë shumë”, thotë Annalisa Subacchi, biologe nutricioniste, “por 100g bukë dhe dy feta sallam kanë një përmbajtje mesatare prej 350 kalorive maksimumi”.

Myku

I vetmi myk i mirë, thonë ekspertët, është ai në ngjyrë të bardhë: u kushtoni vëmendje hijeve të gjelbra ose të errëta.

Comments are closed.